Põlvamaale lisandus positiivne koroonatest

Copy
Koroonaviiruse testid.
Koroonaviiruse testid. Foto: Matti Kämara / Põhjarannik

Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 2 178 haigust COVID-19 põhjustava SARS-CoV-2 viiruse esmast testi, millest 36 testi tulemus osutus positiivseks.

Rahvastikuregistri andmete kohaselt laekus enim uusi positiivseid testitulemusi Ida-Virumaale , kus koroonaviirusesse nakatumine tuvastati 12 inimesel. Harjumaale laekus 10 uut positiivset testi tulemust, Tartumaale neli, Põlvamaale üks ja Saaremaale üks. Kaheksal juhul puudus positiivse proovi andnuil rahvastikuregistris registreeritud elukoht.

Võrumaal on seni positiivse proovi andnud 112, Valgamaal 12 ja Põlvamaal 10 inimest.

Harjumaale (seitse Tallinna) ööpäevaga lisandunud 10 haigusjuhust on neljal juhul tegemist varasemate haigete lähikontaktsetega.  Ülejäänud nakatumiste asjaolud on hetkel veel täpsustamisel.

Perioodil 16.-17. september lisandunud haigusjuhtudest oli kolmel juhul tegemist Saksamaalt ja Ukrainast sisse toodud juhtumitega ning kümnel juhul oli tegemist varasemate haigestunute kontaktsetega.

Terviseameti Põhja regionaalosakonna jälgimisel on neli aktiivset kollet, millest Nõmme Kalju koldega on seotud 17, Gourmet Coffee koldega 25 ja  Tallinna Männi lasteaia koldega  10 inimest. Läänemere Gümnaasiumi koldes on tänahommikuse seisuga seitse haigestunut.

Kokku on seoses koroonaviiruse levikuga terviseameti Põhja regionaalosakonna jälgimisel 1 955 inimest, kellest 194 on haigestunud.

Ida-Virumaale lisandunud 12 uue juhtumi puhul on kuuel juhul tegemist varasemate nakatunute lähikontaktsetega ja kuue juhtumi nakatumise asjaolud on veel välja selgitamisel.  Kokku on Ida regioonis kaheksa aktiivset kollet, millest suurim on 57 haigestunuga Estonia kaevanduse kolle. Ühendkuningriigist sissetoodud koroonaviiruse koldega on seotud 16 ja Ojamaa kaevanduse koldega üheksa haigusjuhtu. Kohtla-Järve töökoha koldega on seotud kuus inimest (neli inimest liikus nn tuttavate koldesse), Sillamäe töökoha koldega on seotud 17 inimest. Tutvuskonna koldes on tänahommikuse seisuga 23 haigestunut. Tammiku põhikooli koldes on kaheksa inimest.  Ida regionaalosakonna jälgimisel on 485 inimest, kellest on haigestunud 96.

Tartumaale (üks Tartu linna) lisandunud  neli uut juhtumit on seotud matuse koldega. Rahvastikuregistri andmetel Põlvamaale lisandunud juhtum on üle antud Põhja regionaalosakonnale, sest inimene elab Tallinnas. Lõuna regioonis on tänahommikuse seisuga kolm kollet – Võru sünnipäev (22 inimest), Itaalia reisi kolle (üheksa haigestunut) ja matuse kolle (10 inimest). Lõuna regionaalosakonna jälgimisel on koroonaviirusega seoses 135 inimest, kellest 44 on haigestunud.

Saaremaale lisandunud juhtum on sisse toodud Hispaaniast. Lääne regionaalosakonnas on jälgimisel 42 inimest, kellest kuus on haigestunud.

Terviseamet paneb südamele: Kuna lähikontaktiks loetakse olukorda, kus inimesed viibivad teineteisele lähemal kui 2 meetrit ja pikema aja jooksul kui 15 minutit, siis haigena koosviibimisele minek on kindel viis oma sõpru nakatada – sageli viibitakse tunde tihedalt koos kinnises ruumis ning räägitakse valjul häälel.

Viimane aitab viiruseosakestel aga veelgi paremini levida.

Kindlasti võiksid ürituste osalejad oma telefoni paigaldada koroonaäpi HOIA, mis aitab võimalikku lähikontakti tõhusamalt tuvastada.

Seoses koroonaviirusega vajab haiglaravi 23 inimest

18. septembri hommikuse seisuga vajab Eestis koroonaviiruse tõttu haiglaravi 23 inimest, juhitaval hingamisel on kolm  patsienti. Koju ei saadetud ühtegi inimest ning kolm inimest viidi Ida-Viru Keskhaiglast üle teise haiglasse. Uusi COVID-19 haigusjuhtumeid avati kuus.

Tänaseks on haiglates lõpetatud 428 COVID-19 haigusjuhtumit 415 inimesega.

18. septembri seisuga on tervenenud 2 357 inimest. Neist 1 808 inimese (76,7%) haigusjuhtum on lõpetatud, 549 inimese puhul (23,3%) on positiivsest testist möödunud rohkem kui 28 päeva ja inimene ei viibi haiglaravil ehk ootab tervenemise kinnitamist.

Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 inimese kohta on 26,94.

Eestis on kokku tehtud üle 182 000 esmase testi, nendest 2 814 ehk 1,54 protsenti on olnud SARS-CoV-2 viiruse suhtes positiivsed. Koroonatestide täpsemat statistikat saab vaadata www.terviseamet.ee/koroonakaart.

Kuidas peatada koroonaviiruse levik?

•            Kõige efektiivsem meede nakkuse vältimiseks on distantsi hoidmine.

•            Rahvarohketes kohtades ja eriti siseruumides, kus ei ole võimalik teiste inimestega distantsi hoida, on soovitav kanda ka maski.

•            Kinniseid rahvarohkeid kohti tuleks võimalusel vältida.

•            Järgida tuleb kätehügieeni ehk teisisõnu: käsi tuleb pesta tihti.

•            Kätepesuks tuleb kasutada sooja vett ja seepi, avalikes kohtades alkoholipõhist käte desinfitseerimisvahendit.

•            Aevastamisel või köhimisel tuleb oma suu ja nina katta ühekordse salvrätiga. Kasutatud salvrätt tuleb koheselt visata prügikasti ja seejärel käed puhastada. Salvrätikut puudumisel kasuta oma varrukat (küünarvarre osa), mitte paljast kätt.

•            Haigena tuleb püsida kodus, seda ka kergete sümptomitega.

•            Mistahes haigussümptomite puhul tuleb kahtlustada koroonaviirust ja helistada oma perearstile.

•            Laadi Google Play või App Store’i kaudu oma telefoni mobiilirakendus HOIA, mis teavitab sind, kui oled olnud lähikontaktis koroonaviiruse kandjaga. Samuti saad nii anonüümselt teavitada teisi kasutajaid enda haigestumisest. Rakenduse kasutajate telefonid vahetavad omavahel anonüümseid koode ning riik, rakenduse tootja ega telefoni tootja ei saa teada, kes kellega lähikontaktis oli. Loe lisa www.hoia.me

COVID-19 on piisknakkushaigus, mida põhjustab aevastamisel ja köhimisel inimeselt inimesele ning saastunud pindade ja pesemata käte kaudu leviv SARS-CoV-2 viirus.

Tervise ja Heaolu Infosüsteemide Keskuse andmetel on tänase seisuga HOIA mobiilirakendust alla laaditud 124 832 korda ja läbi selle on end haigeks märkinud 41 inimest.

Lisainfot COVID-19 kohta leiab terviseameti veebi- ja Facebooki-lehelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles