Positiivsed koroonatestid saatsid Võru koolid distantsõppele

Tomi Saluveer
, reporter
Copy
Võrus Kesklinna kool.
Võrus Kesklinna kool. Foto: Tomi Saluveer / Lõuna-Eesti Postimees

Kuna Võru linnas on tänase päeva jooksul laekunud ligi kümme positiivset koroonatesti, saadetakse Võru Kesklinna Kool, Võru Kreutzwaldi Kool ja linna huvikoolid homsest distantsõppele. Edasi lükatakse avalikud üritused.

Linnavalitsusele teadaolevatel andmetel on täna positiivse testitulemuse saanud pea 10 Võru inimest ning mitmed haigussümptomitega inimesed on veel testitulemuste ootel.

«Oleme terviseametilt saanud tungiva soovituse lükata kaheks nädalaks edasi kõik avalikud üritused,» teatas Võru linnavalitsus. «Palume ürituste korraldajatel sellest soovitusest kinni pidada ja ajavahemikul 25.09 kuni 08.10 toimuma pidanud üritused edasi lükata. Samuti suletakse selleks ajavahemikuks kultuurimaja Kannel.»

Linnavalitsus otsustas koostöös põhikoolide juhtide ja terviseametiga, et ennetusmeetmena on mõistlik saata 25. septembrist mitmed koolid distantsõppele, esialgu kuni 2. oktoobrini.

«Haigestunuid Võrus järjest lisandub, nii linnavalitsuse töötajate seas kui ka ühes allasutusest,» lausus Allas. «Seetõttu tulevad koolide õppekorralduses muudatused ning osad koolid lähevad distantsõppele.»

Lasteaiad ja Järve kool jätkavad tavapärast tööd. «Oleme otsusest teavitanud ka Väike Werrone Kooli ja Võru Gümnaasiumi, kes kujundavad oma seisukoha lähiajal,» teatas linnavalitsus.

Võru gümnaasiumi direktor Karmo Kurvits teatas, et kool jätkab oma tavapärast tööd. «See tähendab, et õppekäikude päev toimub ja õpe läheb edasi kontaktõppe vormis,» kinnitas Kurvits, kelle sõnul tehti sellekohane otsus koostöös terviseameti ja koolipidaja, haridus- ja teadusministeeriumiga. «Jälgime tähelepanelikult olukorda ja oleme valmis üle minema (osalisele) distantsõppele.»

Linnavalitsuse kinnitusel on alust arvata, et võib lisanduda veel haigestunuid. Kuna täielikku kontaktide hulka pole võimalik nii kiiresti välja selgitada, on mõistlik võimalikud nakkusahelad ennetavalt läbi lõigata ning kiirele nakatumiste arvu suurenemisele piir tõmmata.

Võru Kreutzwaldi kool suleti viiruse kartuses juba kolmapäeval. Selle tingis asjaolu, et mõni päev varem oli positiivse testitulemuse kätte saanud Võru linnavalitsuse rahandusosakonna töötaja, kes oli eelmisel reedel linnavalitsuses samal koosolekul koos kooli töötajatega.

Kolmapäeval toimus Kreutzwaldi koolis e-õpe täies mahus ja neljapäeval osaliselt: kontaktõpe käis algklassides, 5.–9. klassi õpilastel oli e-õppe päev. «Need olid ennetustegevused selle ajani, kui saime teada oma testitulemused. Koolis on palju lapsi ja pigem reageerida üle, kui liiga hilja,» selgitas koolijuht Taavi Karu. Eilsed positiivsed testitulemused siis veel teada ei olnud.

Kreutzwaldi kooli kontaktõppes ja õppereisidel osalesid need õpetajad, kellel ei olnud lähikontakti linnavalitsuse koosolekul osalenud inimestega. Kooli töötajate koroonatestide tulemused osutusid õnneks negatiivseteks.

Karu sõnul määrati Kreutzwaldi koolist linnavalitsuse koosolekul osalenud kaks inimest linnavalitsuse töötaja haigestumise ilmsiks tulles eneseisolatsiooni. «Teeme tööd kodus,» rääkis direktor, kes ka ise sel koosolekul osales. «Mina saan oma tööasju teha ka distantsilt, õpetajate puhul oleks olukord veidi keerulisem.»

Nimetatud linnavalitsuse koosolekul osales kokku 19 inimest, kelle koroonatesti tulemused eile jupphaaval selguma hakkasid. Tegu oli linnavalitsuse raamatupidajate ja juristiga, kes tegid koolitust allasutuste juhtidele.

Neljapäeval kella poole viiese seisuga oli teada, et haigestunud on vähemalt seitse linnavalitsuse töötajat, mõnedel andmetel oli neid lausa üheksa.

Linnapea Anti Allase sõnul pääsesid teisipäeval testima ainult kaks Kreutzwaldi kooli töötajat, kes osalesid linnavalitsuse reedesel nõupidamisel. «Linnavalitsuse töötajad, kellel on koroonanähud, pääsesid aga testima alles kolmapäeval,» lisas Allas. «Ühele inimesele pidi seejuures minema koju testi tegema, sest tal oli enesetunne väga halb.»

Linnavalitsus teeb kõik enesest oleneva, et haiguse levik linnas peatada. «Me teame täna inimesi, kes on saanud positiivse testitulemusi, ja neid, kellel on haigustunnused. Teame ka inimesi, kellega haigustunnustega inimesed on lähiajal kokku puutunud,» rääkis Allas. «Oleme saatnud need inimesed linna allasutustest koju, et lõigata läbi viiruse kiire levimise kett.»

Terviseameti Lõuna regiooni juhatajalt Tiia Luhalt neljapäeval kommentaare saada ei õnnestunud.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles