Lätis on nakatumine paari nädalaga 8 korda kasvanud

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Läti ühistranspordis muutub maski kandmine taas kohustuslikuks´.
Läti ühistranspordis muutub maski kandmine taas kohustuslikuks´. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Viimase kahe nädalaga on COVID-19-sse nakatumine Lätis rohkem kui kaheksakordistunud, ütles esmaspäeval Läti haiguste ennetamise ja kontrolli keskuse (CDC) osakonnajuhataja Jurijs Perevoščikovs BNS-le.

Sama aja jooksul on rohkem kui viis korda suurenenud positiivsete testide arv. 

Perevoščikovs märkis, et COVID-19-sse haigestumise tase püsis sama pea kogu suve, kuid nüüd on kahe nädalaga olukord muutunud. Ta ennustas nakatumise edasist suurenemist. 

Tema sõnul arutatakse ennetusmeetmeid ja esimene, mis asjatundjatel meelde tuleb, on maskide kandmine.

COVID-19 näitas taas, et see suudab levida välgukiirusel ja see on märguanne tegutsemiseks, lisas epidemioloog. Tema sõnul on endiselt tähtsaimad meetmed teistest eemale hoidmine ja desinfitseerimine.

Olukorra halvenemisest annab märku positiivsete testide arvu suurenemine. Kriitiline näitaja, kolm protsenti ei ole veel käes, kuid asi liigub spetsialisti sõnul sinnapoole.

Haigestumise suurenemine on seotud suurkolletega ettevõtetes. Neid on ka hokimeeskondades ja raviasutustes, kuid väikesed.

CDC uurib täna tuvastatud juhte, eelmisel nädalal õnnestus tuvastada 86 protsendi nakkuste päritolu. Selle näitaja suurendamiseks soovitas Perevoščikovs laadida kõigil alla telefoniäpp Apturi Covid. 

Iga nädal tuuakse Lätti viirust sisse 20-30 korral.

Lätis kehtestatakse 7. oktoobrist taas ka ühissõidukites suu ja nina katmise nõue, otsustas esmaspäeval valitsus.

Nõudest on vaid kaks erandit. Et lastel puudub maskide kasutamise vilumus ja COVID-19 levik nende seas on väiksem, võivad kuni 13-aastased jääda maskita. Sama kehtib isikute suhtes, kelle liikumis- või vaimne puue seda takistab.

Nina ja suu katmiseks võib kasutada meditsiini- ja hügieenimaske. Nõue kehtib esialgu kuu aega 6. novembrini, vahendas BNS.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles