Lätti minejad peavad esmaspäevast täitma elektroonilise ankeedi, Valga elanikud said erandi

Tiit Loim
, reporter
Copy
Valga-Valka piir, Eesti-Läti piir, Eesti-Läti piiripunkt Valgas.
Valga-Valka piir, Eesti-Läti piir, Eesti-Läti piiripunkt Valgas. Foto: Tiit Loim / Lõuna-Eesti Postimees

Eestist Lätti reisijad peavad esmaspäevast täitma elektroonilise ankeedi. Valga valla elanikud peavad aga erandina seda ankeeti täitma vaid korra 30 päeva jooksul, otsustas täna Läti valitsus.

Esmaspäevast, 12. oktoobrist peavad kõik Lätti reisijad täitma küsimustiku aadressil covidpass.lv, teatas Läti siseministeerium oma kodulehel.

Küsimustik tuleb täita mitte varem kui 48 tundi enne Lätti sisenemist. Ankeedis tuleb ära märkida nimi, isikukood, kontaktnumber ning aadress, kus isik Lätis peatub. Samuti tuleb ära näidata muud välisriigid ja nendesse sisenemise ja väljumise ajad viimase 14 päeva jooksul enne Lätti saabumist.

Pärast andmete sisestamist saab reisija isikliku QR-koodi, mis kinnitab andmete andmete esitamist. Kood on vajalik selleks, et Läti ametivõimud saaks kontrollida, et inimene on piirangutest kinni pidanud. Kui inimene koodi kaotab, võimaldab veebilehekülg selle endale uueti e-kirjaga saata. Kõik eelnev kehtib ka siis, kui inimene vaid läbib Lätit transiidina ehk ei peatu seal.

Läti valitsus otsustas aga täna õhtul, et Valga valla ja Valka kihelkonna elanikud ei pea antud küsimustikku iga kord täitma. Piisab, kui nad teevad seda kord 30 päeva jooksul. Sama erand kehtib ka nendele Läti piirialade elanikele, kes elavad või töötavad Eestis või Leedus või saavad neis riikides meditsiiniteenuseid.

Läti siseministeeriumi pressiesindaja Samanta Nalivaiko ütles reedel Lõuna-Eesti Postimehele, et Läti ei taasta piirikontrolli ja Valga valla elanikele kehtivad endiselt ka karantiinierandid. Täpsemat teavet lubas ministeerium edastada esmaspäeval.

Lähemalt saab küsimustiku kohta lugeda SIIT.

Ka Eesti valitsus otsustas täna, et alates 12. oktoobrist ei laiene eneseisolatsiooni kohustus piiriületuse järgselt nendele haigustunnusteta inimestele, kes elavad Valga või Valka linnas ning kes oma igapäevasel Eesti-Läti piiriületusel liiguvad nende omavalitsuste piires. Isolatsioonikohustusest loobumine võimaldab piiriäärses kaksiklinnas säilitada tavapärase elukorralduse. Erand kehtib mõlema riigi nakatumisnäitajatest sõltumata.

Eneseisolatsiooni kohustus ei laiene ka neile inimestele, kes saabuvad Eestisse riigist, mille nakatumisnäitaja on alla 25 inimese 100 000 elaniku kohta.

Juhul kui riigi nakatumisnäitaja on 25 ja 50 vahel, sõltub eneseisolatsiooni jäämine asjaolust, kas see on madalam või kõrgem kui 1,1-kordne Eesti näitaja.

Kui nakatumisnäitaja on Eesti määrast väiksem, eneseisolatsiooni jääda ei tule, kui suurem, siis rakendub kahenädalane isolatsioonikohustus.

Juhul kui Eestisse tullakse riigist, kus nakatumisnäitaja on 50 ja rohkem 100 000 elaniku kohta, tuleb igal juhul jääda eneseisolatsiooni.

BNS vahendas reedel, et ka Lätis on välismaalt tulijate eneseisolatsiooni nõue nüüdsest seotud Läti koroonaviiruse esinemissagedusega 14 päeva jooksul, ütles reedel pressikonverentsil haiguste ennetuse ja kontrolli keskuse riskianalüüsi osakonna direktor Jurijs Perevoscikovs. 

Läti nakatumisnäitaja oli neljapäeval 100 000 inimese kohta 40,2.

Varem oli eneseisolatsiooni nõue kehtiv inimestele, kes saabusid riikidest, kus näitaja oli kõrgem kui 25 juhtumit 100 000 elaniku kohta. Uued reeglid kavatsetakse jõustada laupäevast, 10. oktoobrist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles