Ametid kutsuvad haigusnähtudega töötajaid tööle mitte lubama

LEPM
Copy
Kaitsemaskid, desinfitseerimisained ja kaitsekindad aitavad vältida nakatumist Covid-19 koroonaviirusesse.
Kaitsemaskid, desinfitseerimisained ja kaitsekindad aitavad vältida nakatumist Covid-19 koroonaviirusesse. Foto: Tomi Saluveer

Terviseamet, päästeamet ning politsei- ja piirivalveamet kutsuvad tööandjaid üles jälgima töötajate tervist ja haigusnähtudega töötajaid tööle mitte lubama 

Kuivõrd töökohal nakatumine on Ida-Virumaal peamine viiruse leviku tee, kutsuvad ametid kõiki tööandjaid üles sellele ohule tähelepanu pöörama, et viiruse leviku peatamisele kaasa aidata. "Täname kõiki tööandjaid, kes juba kevadel kriisiolukorrale väga kiiresti reageerisid ja töökorralduses vajalikud muudatused tegid," märgivad ametid.  

„Kõige raskem on tööandjale see, kui töötaja tuleb haigena tööle ning hiljem osutub selle töötaja Covid-19 viiruse test positiivseks. Ka Ida päästekeskuses on nii juhtunud. Tööandja peab töö ümber korraldama, lähikontaktsed eneseisolatsiooni saatma, aga samas peab teenuse osutamist jätkama. Kogu selline töö ümber korraldamine on oluliselt keerulisem kui see, et julgustada töötajat haigena tööle mitte tulema,“ ütles Ida päästekeskuse juht Ailar Holzmann.

Ta rõhutas, et päästeamet võimaldab kaugtöö tegemist, tööandja hüvitab esimese kolme haiguspäeva raha töötajale 100 protsenti, päästeametis kehtib kokkulepe, et kui töötaja tervis ei ole korras, siis isegi kergete sümptomite korral tuleb jääda kodukontorisse või töövõimetuslehele.

Politsei- ja piirivalveamet lähtub terviseameti poolsetest ohutusnõuete soovitustest – elanikega vahetult kontakteeruvad politseitöötajad kannavad alati maski ja kasutavad desinfitseerimisvahendeid. Ettevõtjate endi huvides on astuda oma töötajate kaitseks välja ja muretseda neile kaitsevahendid – eriti kaitstud peaksid olema firmade teenindustöötajad, kes puutuvad igapäevaselt kokku suure inimeste hulgaga.

"Koroonaviiruse leviku üheks murekohaks on ka kergekäeline suhtumine eneseisolatsiooninõuetesse – meil on korduvalt ette tulnud selliseid juhtumeid, kus Eesti-Vene piiri ületanud inimesed tõid endaga kaasa ka koroonaviiruse ning ei järginud isolatsiooninõudeid, nakatades seeläbi ka teisi elanikke,“ sõnas politseikolonelleitnant Üllar Kustala.

Politsei- ja piirivalveamet soovitab kõigil Ida-Virumaa elanikel järgida terviseameti põhitõdesid – kanda maski, hoida distantsi ning kasutada desinfitseerimisvahendeid pärast kokkupuudet pindadega nii tööl kui ka avalikus ruumis. 

Terviseameti ida regionaalosakonna juhataja Marje Muusikus ütles, et viiruse leviku peatamine ja ühiskonna normaalse toimimise jätkumise tagab meie kõigi vastutustundlik käitumine. „Kuna koroonaviirus levib inimeselt inimesele, siis on igal inimesel väga oluline roll viiruse leviku piiramisel,“ lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles