Näitus avatakse kaheksas linnas korraga

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Võru linna keskväljak. Foto on illustratiivne.
Võru linna keskväljak. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Homme avaneb kaheksas Eesti linnas korraga näitus «Plats! Väärikas kahanemine. Kaheksa linna». Veneetsia biennaalil Eestit esindav näitus peaks jõudma rahvusvahelise publikuni kevadel. Eestis avatakse see kohandatud kujul.

Näitus keskendub kahanevate linnade elukeskkonna kvaliteedi parandamisele ning avatakse üheaegselt Tõrvas, Põlvas, Valgas, Võrus, Kuressaares, Elvas, Raplas ja Rakveres. Kõikide nende keskväljakud on valminud viimastel aastatel arhitektuuriprogrammi «Hea avalik ruum» toel. Näituse autorid on Jiri Tintera, Kalle Vellevoog, Garri Raagmaa, Martin Pedanik ja Paulina Pähn.

«Näitusega juhime tähelepanu väikelinnade kahanemisest tingitud probleemidele. Riiklik regionaalpoliitika pole kahjuks suutnud lõhet ääremaade ja keskuste vahel vähendada, mistõttu vajavad väikelinnad riigi erilist tähelepanu ja toetust. Investeeringute kaudu saab riik kutsuda esile reaalseid muutusi linnade arengus,» ütles arhitekt Kalle Vellevoog. «Loodame, et hea eeskuju kannustab ka teisi linnu jätkuprogrammiga liituma ja riik leiab raha programmi jätkata.»

Üks viis väikelinnade kahanemisega võidelda on keskenduda elukvaliteedi parandamisele ning kohatunnetuse tugevdamisele. Näitused aitavad teadvustada arhitekti võimalusi, ent ka vastutust hea elukeskkonna eest seismisel.

Prognoositakse, et 2050. aastaks elab 68 protsenti maakera rahvastikust linnades. Maal ja väikelinnades jäävad majad tühjaks, aiad kasvavad võssa, kaovad töökohad. Võimalusi protsessi tagasipööramiseks otsib suurem osa maailmast.

«Suurim väljakutse on kohalike tagasitoomine kesklinna. Selleks püütakse muuta kesklinn kohaks, mis arvestaks elanike vajadustega ning senisest rohkem ka eakate inimestega,» märkis Eesti Arhitektide Liidu president Andro Mänd.

Näitused avatakse erinevates kohtades: mõnes linnas keskväljaku väligaleriis, teistes kohtades mõnes muus galeriis või väljakuäärses hoones.

Valga keskväljaku väligaleriis on näitus avatud 14. novembrini, Võru keskväljakul 20. novembrini, Põlva keskväljakul ja Tõrva bussijaamas 29. novembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles