Lätlased ei tea eestlaste tegudest Võnnu lahingus suurt midagi

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võnnu lahingu monument Cēsise keskväljakul.
Võnnu lahingu monument Cēsise keskväljakul. Foto: www.cesis.lv/

Tallinnas elava lätlasest sepa Edvards Puciriusse sõnul ei tea enamik tema rahvuskaaslastest suurt midagi sellest, et eestlased Võnnu lahingus osalesid ning nende jaoks pole selle lahingu aastapäev kuigi oluline.

«Cēsise lahing kui selline on Lätis tuntud, kuid mina isiklikult näiteks ei teadnud, et eestlased seal osalesid enne, kui sellest eestlastega juttu tuli,» rääkis Tallinnas elav Edvards Puciriuss Postimees.ee'le.

Tema sõnul räägitakse Läti ajalooraamatutes sellest, et omaaegses Võnnu lahingus osalesid kohalikud koolipoisid ja muuseas mainitakse ka eestlasi.

Seda, milline roll eestlastel lahingus oli ja kui oluline see tähtpäev Eestis on, tavaline lätlane Puciriusse  hinnangul ei tea.

«Meil on see aastapäev kalendris kirjas, aga seda tähistatakse ainult kohapeal. Lätis on teised päevad, mida seoses iseseisvussõjaga tähistada,» lisas ta.

Ta ei uskunud, et 500 Eesti kaitseliitlase tulek Cēsisesse paraadile lõunanaabrite seas suurt elevust tekitaks.

«Eestlased aitasid mitte ainult Cēsise lahingus, vaid ka Riia vabastamisel, mis on väga oluline päev Lätis, mis on rahvuspüha, ja kui eestlased selle tähistamisel osaleksid, siis ilmselt oleks sellest juttu, sest mõnele see meeldiks, teistele mitte,» nentis ta.

Küsimusele, mis ta arvaks sellest, et lätlased korraldaksid oma paraadi Eestis, vastas Puciriuss, et sellisele küsimusele ei saagi vastata, kuna lätlastel pole sellist tähtpäeva, mida Eestis tähistada.

Ka ise ei kavatse ta Võnnu lahingu aastapäeva tähistamist vaatama minna. «Ma kindlasti lähen sel suvel Cēsisesse, aga mitte sel päeval. See pole minu jaoks oluline tähtpäev ja pealegi ma isegi ei tea, millal see üritus seal toimub,» sõnas ta.

Läti ajalehe Latvijas avīze ajakirjanik Ģirts Kondrāts, kes on ise Cēsise kandist pärit, sõnas, et eestlased käivad seal igal aastal Võnnu lahingu aastapäeva tähistamas. Aga et tänavu toimub seal Eesti-Läti ühisparaad, kuulis ta esmakordselt.

«Rahupooldav sõjaväeparaad, eriti Cēsises, meeldib kõigile, sest seal ei toimu midagi sellist mitte iga päev,» sõnas ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles