LUGU AASTAST 2020 ⟩ Siidrikoja peremees: teadmised on olnud edu võti

Copy

Põlvamaal tegutsev Siidrikoda on võitnud suurimal rahvusvahelisel siidrite konkursil medaleid ja on vähemalt kvaliteedi mõttes saanud jala maailmaturu ukse vahele. Firma teekond joogiärini sai alguse 2006. aastal, kui Sulev Nõmmann rajas Lõuna-Eestisse nüüdisaegse õunaaia.

Valgjärve kant jäi Sulev Nõmmannile meelde Tartu Ülikooli õpingute ajal. «See koht oli südamelähedane. Siin on kõik neli aastaaega selgelt välja kujunenud, see mulle väga meeldis ja tahtsime endale juured alla kasvatada,» sõnas 2011. aastal asutatud Siidrikoja juht.

Sulev Nõmmann, Siidrikoja juht

«Kõik meie maad on lõunasse kaldu, saavad palju päikest ning tänu sellele tekib õuntesse ja marjadesse ohtralt suhkrut.»

Rahvusvaheline tunnustus

«See on Otepää kõrgustiku idaserv, hästi ilus kuppelmaastik. Oleme siin umbes 180 meetrit üle merepinna, päikesele lähedal. Kõik meie maad on lõunasse kaldu, saavad palju päikest, tänu millele tekib õuntesse ja marjadesse ohtralt suhkrut,» iseloomustas Nõmmann paika, kus 2003. aasta jõulude paiku vana talukoht soetatud sai.

Valgjärvel valminud tooted on saanud rahvusvahelist tunnustust. Näiteks 2017. aastal võitis poolmagus Mimikri Inglismaal maailma suurimal siidrite konkursil kuldmedali. Selles kategoorias oligi see ainus kuld ning tol hetkel võis öelda, et Valgjärvel villitud Mimikri on maailma parim magus siider.

Lõuna-Eesti parima toote auhinna pälvis ettevõte aga puuvilja-vahuveinide ja kogu pere pidupäevajookide paketiga. Lõuna-Eesti Postimehe peatoimetaja Sirli Homuha sõnul paistis Siidrikoda silma sellega, et oma aias kasvatatud õuntest tehtud tooted jõuavad nii Eesti kui välismaa klientide lauale. Samuti on Siidrikoda oma tegevust laiendanud ja pidevalt arenenud.

«Olles kohapeal tutvunud nii tootmispoole kui ka perega, siis võib öelda, et auhind läks igati õigesse kohta. See on väga äge, mida nad siin teevad ja näha on, et arendatakse edasi. Põhjust siia tulla on veelgi ja lähiajal avaneb juba uus pilt. Nii et Lõuna-Eesti kuplite vahel saab teha suuri asju,» sõnas Homuha.

«Arvan, et meie edu pant või võti on olnud teadmised ehk erialane ettevalmistus, tugev meeskond, mitmesugused koostööd ülikoolidega – ka rahvusvaheliselt – ja see on meile edu toonud siiani,» märkis Nõmmann.

Ees on põnevad ajad

Kui praegu suudab Siidrikoda viilida pudelitesse 50 000 liitrit jooke aastas, siis pärast uue toomishoone käivitumist tahetakse kolme aastaga jõuda 800 000 liitrini. Samas käivad suured ettevalmistused toidutööstusesse astumiseks.

«Meil nimelt tekib mahlade pressimisülejääk, selline kuiv materjal. Oleme seda nüüd põhjalikult analüüsinud ja leidnud, et väärtuslikud komponendid jaotuvad pressimisjäägi ja mahla vahel proportsionaalselt. See tähendab, et meil on igal juhul mõistlik kasutada see kuiv materjal toidu tootmiseks ära,» rääkis Sulev Nõmmann.

«Praegu toome tasapisi olemasolevatelt pindadelt tootmist siia uude hoonesse üle. Juba vana aasta sees saabuvadki tootmisliinid Saksamaalt ja Põhja-Itaaliast. Need ühendatakse pärast aastavahetust ja esimeste katsetamisteni peaksime jõudma jaanuaris. Seega tuleb meil järgmine aasta väga huvitav,» sõnas Nõmmann.

Uuel tootmishoonel on veel mitu otstarvet. Huvilised saavad seda külastada, olemas on toitlustus- ja majutusvõimalus, samuti ruumid seminaride ja koolituste läbiviimiseks. Seal on juba aset leidnud näiteks Põlvamaa ettevõtlike inimeste autasutamisüritus, Eesti Pereettevõtete Liidu suvepäevad ja mõni kontsertki. Avatud talude päeval käis neil külas üle 2500 inimese.

«Kui me oma tehase kaupluse ja baariruumi novembris lahti tegime, oli meil Puuluubi kontsert siin. Nii et inimesed on avastanud selle koha kui ühe põneva paiga, kuhu tulla ja kust on võimalik saada äge emotsioonilaks,» ütles Sulev Nõmmann.

Kanepi vallavanem Piret Rammul kinnitas, et ettevõtte ja omavalitsuse koostöö on väga hea. «Siidrikoda on kindlasti selline ettevõte, kus mõeldakse tavapärastest raamidest välja. Oleme selle üle väga uhked, et selline suurepärane firma on just Kanepi vallas.»

Postimees Grupi maakonnalehtede turundusjuht Erkki Lumisalu ütles, et sellel aastal pani Postimees Grupp piirkondade, sealhulgas Lõuna-Eesti aasta toote kategooria võitjale välja 5000-eurose kingituse, mis võimaldab kasutada Postimehe reklaampindu. 

«Sellega aitame puhuda ettevõttele sisse veel rohkem hoogu, et nende tuntus veelgi suureneks.»

Kuldar Leis, Kagu-Eesti ettevõtete nõustaja

Siidrikoda on meie kandi üks huvitavamaid ettevõtteid. Neil on koos täiuslik palett, mis üldse ettevõtluses olla võib: nad on tulnud kuskilt mujalt siia Põlvamaale ja rajanud nullist äri, mida peab kasvatama aastaid. See ei ole nii, et täna teen ja homme lõpetan, vaid toidutööstus nõuab aastaid pühendumist.

Lisaks on tegemist pereettevõttega ja nad on teinud palju koostööd teadlastega ning nad on ise ka teadlased. Siidrikoda on kõigile eeskujuks, et siin kandis saab ja peakski tegema teaduspõhist koostööd.

Nad on kaugtöövõrgustiku Kup­land liikmed ja nüüd, kui uus tootmishoone on valmis, jääbki veel see kõige raskem samm: vaja on hakata rohkem müüma. Olen absoluutselt veendunud, et Siidrikojast saab väga edukas ettevõte.

Salarelv koroonaviiruse leviku vastu 

Siidrikojas on viiruste peletamiseks kasutusel küüslaugu-röstsai. Peremees Sulev Nõmmann on sidunud rahvameditsiini ja ülikoolis õpitud viroloogiaalased teadmised ning ütleb, et küüslauk tekitab suu ette kaitsva valli ning hävitab viiruseosakesed, kui need peaksid suu kaudu sisenema. Juba nakatunud inimesi see võte ei aita. Küüslaugu-röstsaia söövad joogimeistrid vähemalt kolm korda päevas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles