Galerii ⟩ Valga lähedal tähistati Paju lahingu 102. aastapäeva

Tiit Loim
, reporter
Copy

Pühapäeval möödus 102. aastat Eesti vabadussõja ajal Valga külje all peetud Paju lahingust. Lahingu mälestussamba juures meenutati seda traditsioonilise mälestusteenistusega.

Paju lahing peeti 1919. aasta 31. jaanuaril. Kuperjanovi pataljoni staabiülem Major Margus Sander meenutas oma kõnes, et lahing toimus 102 aastat tagasi tema selja taga olevatel lagedatel väljadel. «Tartu suunast tulnud Kuperjanovi partisanid ja Soome Põhja Poegade esimene pataljon ründasid Paju mõisa, et vallutada see seda kaitsnud Punaarmee Läti küttide seitsmenda polgu kolmandalt pataljonilt. Sõjateooria ütleb, et ründajal on viiekümneprotsendiline tõenäosus saavutada edu, kui neid on kolm korda rohkem. 1919. aastal oli kuperjanovlaste ja Põhja Poegade ülekaal heal juhul kaks ühe vastu,» tõdes Sander.

Läti kütid olid staabiülema sõnul hästi juhitud, kogenud ja tugeva võitlustahtega ning kasutasid ära kõiki võimalusi vasturünnakuks. Siiski õnnestus mõis tagasi vallutada. «Siinne maastik ei paku palju varjet ning Kuperjanovlaste vasakul tiival tuletoetust andma pidanud soomusrongid takerdusid purunenud sildade taha. Selle asemel ründas haavatavat tiiba Punaarmee soomusrong. Kuperjanovlased ja Põhja Pojad vallutasid Paju mõisa 31. jaanuaril hilisel pealelõunal. Sellega oli otsustatud ka Valga linna saatus, see vabastati järgneval päeval.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles