KIRI: 28 kriitilist päeva

Ingmar Kurg
, MTÜ NNA Suitsuvaba Eesti
Copy
Ingmar Kurg
Ingmar Kurg Foto: Nna Suitsuvaba Eesti

Ilmselt oli mõnegi inimese uusaastalubaduste seas suitsetamisest loobumine. Paraku mõni lubadus jääbki lubaduseks. Kuidas teha nii, et lubadus loobuda suitsetamisest saaks täidetud?

Esimestel suitsuvabadel päevadel loob hea enesetunde, et endale antud lubadusest suudetakse kinni pidada. Siis hakkab võimust võtma suur suitsunälg. See paneb endalt küsima, mis see üks suits ikka halba teeb, mõni päev juba suitsuvaba oldud ka. Siin on oht, et ühele suitsule järgneb teine, kolmas ja peagi on lubadus murtud.

Kõige suurem takistus ongi tihti hirmus suitsunälg ja harjumus. Mõni kasutab selle peletamiseks nikotiiniplaastreid, teised nikotiininätsu või e-sigarette. Kõik sellised alternatiivid töötavad samal põhimõttel ehk suitsetamise asemel tarvitatakse mõnda muud vähem kahjulikku nikotiini sisaldavat toodet. Nii jääb tavaline sigaret läitmata ning vingugaas ja tõrv sisse tõmbamata.

Kel õnnestub vähemalt 28 järjestikust päeva suitsuvaba olla, saab viis korda suurema tõenäosusega suitsetamisest lõplikult vabaneda. Vähem kahjulike toodete kasutamine suitsunälja peletamiseks on abiks, kuid ka nendega ei tasu liialdada. Samuti ei ole mõistlik suitsetamise asemel liiga palju näksida. Muidu tuleb järgmisel aastal anda lubadus kaalust alla võtta.

Suitsetamisest loobunute kehakaal võib tihti tõusta kuni viis kilogrammi. Põhjus ei ole ainult näksimises, mida suitsupauside asemel tehakse. Paraneb maitse- ja lõhnataju, mis suurendavad söögiisu, ja seetõttu kiputakse enam sööma. Kes patustab ülesöömisega, saab seda heastada jalutuskäiguga: see aitab ka suitsunälga peletada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles