GALERII ⟩ Võru maakonna vapimärgi pälvis Tiit Niilo

Tomi Saluveer
, reporter
Copy

Võru maakonna vapimärgi pälvis Nopri talu peremees Tiit Niilo jätkusuutliku põllumajanduse, ettevõtluse ja kogukonna arendamise eest Võru maakonnas.

SA Võrumaa Arenduskeskuse poolt välja antavad Võru maakonna vapimärk ja teenetemärgid kuulutati täna välja Eesti vabariigi 103. aastapäevale pühendatud veebikontserdil. Tunnustused andsid üle SA Võrumaa Arenduskeskuse nõukogu esimees Ülo Tulik ja juhatuse liige Tiit Toots.

Tiit Niilo on põllumees, ettevõtja ja kogukonna liider. Ta on kirglik maaelu eestkõneleja ja talutootmise innovaator. Pühendunud, otsekohene, rahutu ja visa. Niilo roll Võru maakonnas ulatub kaugemale ettevõtja ja perepea rollist. Ta on mees, kes on valmis vastutama – mitte ainult iseenda eest, vaid oma kodu eest hoopis laiemas tähenduses.

Tiit Niilo elutööks on olnud Nopri talu. Tiidu ja tema pere võime näha ette tulevikku, pidevalt areneda ja kohaneda kriisidega on teinud Nopri talust Võru maakonna ühe tuntuma kaubamärgi.

Parimas mõttes kohaliku ja hea Võrumaa toidu suursaadikuks tõusis Nopri talu aga möödunud aastal, kui kohanes ülikiiresti eriolukorra piirangutega ning alustas paljudele leevendust toonud kojukandeteenusega kuues Eestimaa maakonnas. Tiidule omase nutikuse ja vastutustundega veetakse täna klientidele laiali ka mitmete teiste väikeste Võrumaa tootjate toitu.

Tiit ei ole kõhelnud seista teiste põllumajandustootjate eest või Misso – oma kodukandi – eest või Kagu-Eesti väikeettevõtjate eest või kõigi meie eest, kui olukord on seda nõudnud. Tiit on alati julgelt osalenud avalikes debattides ning andnud hääle paljudele, kõneldes meie ühistest väljakutsetest ja teinud ettepanekuid lahendusteks. Teda kuuldakse ja kuulatakse mitte ainult siin kodus, vaid üle kogu Eesti.

Võru maakonna vapimärk antakse isikule, kes on osutanud Võru maakonnale eriti olulise teene või keda on vajalik tunnustada väljapaistva saavutuse eest, peamiselt elutöö eest.

Võru maakonna teenetemärgi kavaler on Eve Täht tema märkimisväärse panuse eest Kaitseliidu Võrumaa Maleva Kodutütarde noorteinstruktorina noorte arendamisel ja aktiivsel kaasamisel.

Eve Täht on Kaitseliidu Võrumaa maleva Kodutütarde noorteinstruktorina töötanud aastast 2000. Ta on  hea seisnud nii Kodutütarde, kui ka Noorte Kotkaste noorteorganisatsiooni  heaolu  eest ning aidanud luua ühtehoidva seltskonna Võru maakonna noortejuhtide seas.

Eve on aktiivselt toetanud ja kaasa aidanud paljude üle Eestiliste ja Võru maakonna siseste, lastele mõeldud ürituste  läbiviimisel. Eve on   Võru maakonna teenetemärgi vääriline oma märkimisväärse panuse eest Kaitseliidu Võrumaa Maleva Kodutütarde noorteinstruktorina noorte harimisel ja aktiivsel kaasamise ning piirkonna elu edendajana.

Võru maakonna teenetemärgi kavaler on Silvi Jansons Võrumaa pärimuse hoidmise ja edasiandmise eest. Jansons on pärimuse hoidja ja edasikandja, vabakutseline kultuuritöötaja, näitleja, jutuvestja, ajaloo talletaja.

Silvi on kõige paremas mõttes järjepidevuse hoidja ajastute ja põlvkondade vahel. Oma mitmekülgses ja aktiivses tegevuses pöördub ta ikka ja jälle eelmiste põlvkondade poolt loodu juurde, andes sellele kaasaegse vormi, meenutades austuse ja lugupidamisega varemtehtut tänasele inimesele. Silvi hoolib meile esivanemate poolt jäetud pärandist. Laia silmaringiga ja mitmekülgse inimesena on temas palju tahkusid. Silvi Jansons on oma senise tegevusega jätnud nimetamisväärse jälje Võru kultuuriloosse.

Võru maakonna teenetemärk antakse isikule Võru maakonnale osutatud eriliste teenete või väljapaistva saavutuse tunnustamiseks.

Tänukirja said:

Elvi Määr - pikaajalise, pühendunud ja sisuka töö eest raamatukogutöö korraldamisel

Toomas Raju -  hooliva, targa ja väärika töö eest Rõuge kooli arendamisel ja koolipere juhtimisel

Hele Tulviste - aastatepikkuse südamega tehtud töö eest Mõniste Talurahvamuuseumi juhtimisel

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles