Koroona Briti tüve osakaal Eesti nakatunute seas on 13 protsenti

BNS
Copy
Kui koroonaviiruse Suurbritannia tüvi on hakanud levima juba ka Eestis sees, siis Lõuna-Aafrika Vabariigi variant on sisse toodud. Fotol Tallinna lennujaam.
Kui koroonaviiruse Suurbritannia tüvi on hakanud levima juba ka Eestis sees, siis Lõuna-Aafrika Vabariigi variant on sisse toodud. Fotol Tallinna lennujaam. Foto: Remo Tõnismäe / Postimees

Tartu ülikooli teadlaste ja terviseameti koostöös tehtud analüüsi esmastest tulemustest selgus, et koroonaviiruse Suurbritannia tüve osakaal Eesti nakatunute seas on ligi 13 protsenti, teatas neljapäeval ETV uudistesaade "Aktuaalne kaaamera".

Niinimetatud Suurbritannia tüve puhul on erinevad uuringud näidanud, et see nakkab võrreldes teiste tüvedega agressiivsemalt ja seda on seostatud ka viiruse kiirema levikuga.

Samas ei leidnud teadlased juhuvalimist Lõuna-Aafrika koroonaviiruse tüve, mille puhul kardetakse, et see allub vaktsiinidele kehvemini. Seni on seda Eestis leitud vaid nendest testidest, mida on teinud välisriigist saabujad.

Kui kuu aega tagasi oli ka enamik Suurbritannia tüvedest sisse toodud, siis nüüd levib see juba Eesti-siseselt.

"Kui me tegime sekveneerimist jaanuari lõpus ja veebruari alguses, siis väga paljud tüved olid sissetulnud. Nüüd me näeme rohkem ja rohkem, et see levib kohapeal. Me oleme just leidnud seda tüve nende proovidest, kes on kohalikult nakkuse saanud, Eesti-siseselt," selgitas Tartu ülikooli meditsiinilise mikrobioloogia ja viroloogia kaasprofessor Kristi Huik.

"Lõuna-Aafrika Vabariigi varianti on meil kokku tuvastatud kaheksal proovil ja need kõik on sissetulnud. Huvitav on see, et viimastel nädalatel see on tulnud just Tansaaniast, mis tundub justkui turismisihtkoht," lisas Huik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles