Tomi Saluveer: vabadus on meie endi kätes

Tomi Saluveer
, reporter
Copy
Tomi Saluveer
Tomi Saluveer Foto: Arvo Meeks

Meie viimaste päevade nakatumisnäitajaid Läti ja Leedu omadega võrreldes süveneb tunne, et Eesti jäi karmide piirangutega hiljaks. Kui kahe lõunanaabri päevane nakatumine on saadud alla 500 inimese, siis Eestis on see kolm korda suurem. Vaid veidi aega tagasi oli seis vastupidine. Elame olukorras, kus kiirabiautod seisavad koroonapatsientidega EMO ukse taga järjekorras.

Vestlesin eelmisel nädalal Lõuna-Eesti kultuuritöötajatega ning nad olid üsna ühel meelel, et pigem võiks praegu riigis tõesti radikaalselt kõik kraanid kinni keerata: elada see raske hetk valuliselt, aga kiiresti üle, mitte jääda pikaks ajaks vinduma. Nii on lootust, et kevadsuveks on pandeemia selgroog murtud ja rahvas saab suvel jälle suuremat vabadust nautida.

Kultuurirahvas tunnistab ise, et peab karmimaid piiranguid õigustatuks. Kultuurimaja kõlaritest võib ju enne ja pärast etendust inimesi manitseda, et nad hoiaksid distantsi ja väljuksid majast ühekaupa, kuid tegelikult algab riietehoius ikkagi tunglemine. Kuigi inimesed janunevad kultuuri järele, oleks tulemus ilmselt parem, kui kogu riik kuuks ajaks purki panna. Samas ei mahu neile hinge, et kui kultuurisektori piirangud on kinode, teatrite ja kontserdisaalide uksed sulgenud, on lennukiuksed palmide alla lendamiseks valla.

Kultuuritöötajad olid üsna ühel meelel, et pigem võiks praegu riigis tõesti radikaalselt kõik kraanid kinni keerata.

Koroonasõja üks võtmesõna on informatsioon. Kuna pandeemiauudiseid tuleb igalt poolt ja kogu aeg, on raske olulisi teateid mitteolulistest filtreerida. Nii pole ime, kui paljud inimesed seisid sellelgi nädalavahetusel kaupluste uste taga, mis uute piirangute tõttu nädalavahetusel suletud. Seejuures väitsid kohale sõitnud ostuhuvilised, et poodide sulgemine tuli neile üllatusena, kuigi nad jälgivad uudiseid üsna usinalt. Ehk peaks pere ringis vähemalt korra õhtu jooksul sotsiaalmeedia ekraanid kõrvale lükkama ja koos päeva kokku võtva uudistesaate ära vaatama.

Küsisin ühes küsitluses inimestelt, millistest üritustest neil oleks sel aastal kõige rohkem kahju, kui need ära jääksid. Kaugematest sündmustest nimetati näiteks Tokyo olümpiamänge, kuhu jõudmise nimel Eesti sportlased palju vaeva näinud, aga ka näiteks koolide ja muude õppeasutuste lõpupidusid, jaanituld ja Eestis toimuvat MMi rallietappi. Meil on koos võimalik kõiki neid suve oodatud hetki täna veel päästa. Selleks pole vaja muud kui inimeste hoolivust ja riigi otsustavat tegevust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles