Koroona kiirtestid võivad Eesti turule jõuda aprillis

LEPM
Copy
Covid-19 kiirtest.
Covid-19 kiirtest. Foto: Madis Veltman

Isikukaitsevahendite müüja Corpowear ootab Euroopa Komisjonilt rohelist tuld, et hakata esimesena Eestis müüma koduseks kasutamiseks mõeldud koroona kiirteste - kui kõik läheb plaanipäraselt, jõuavad testid Eesti turule aprilli keskpaigas.

„Teeme koostööd Saksamaa isikukaitsevahendite tootjaga, kes saadab meile kodused kiirtestid kohe, kui Euroopa Komisjon nende kasutamiseks loa annab. Täna võtame oma klientidelt juba eeltellimusi ja vähem kui kuu aja pärast loodame kiirtestid neile tarnida,“ ütles Corpoweari juht Taavi Sepp. 

Ta selgitas, et avalikkuses kipub levima eksiarvamus, et kodused antigeeni kiirtestid on Eestis juba müügil. Tegelikult on praegu saada üksnes professionaalseks kasutamiseks mõeldud tooted, mis tähendab, et proove tohivad võtta ainult väljaõppinud meditsiinitöötajad. „Samas on palju asutusi ja ettevõtteid, mis proffidele mõeldud tarvikuid oma tarkusega kasutavad. See kätkeb endas aga mitmeid ohte – näiteks võib proovivõtupulk vale kasutamise korral murduda ja tekitada inimesele tõsiseid tervisekahjustusi,“ ütles Sepp.

Ettevõtja märkis, et kuigi paljud asutused ja ettevõtted on asunud riigiasutusi kritiseerima, et miks nad professionaalseid kiirteste nö käsimüüki ei luba, talitab riik antud olukorras õigesti. „Ma küll mõistan ettevõtete ja inimeste soovi end ise mugavamalt ja kiiremini testida, kuid riigi kui regulaatori roll on tagada, et testimine ei teeks rohkem kahju kui kasu. Seetõttu ma soovitaksin kõigil veidi oodata, sest peagi jõuavad turule ka kiirtestid, mis on mõeldud igaühele kodus kasutamiseks,“ lubas Sepp.

Tema sõnul on koduseks kasutamiseks loodud kiirtestid kiire, mugav ja odav lahendus, mis muudab testimise palju laialdasemalt kättesaadavamaks ning vähendab koormust meditsiinisüsteemile. „Kiirtestid sobivad väga hästi lasteaedadele, koolidele, ettevõtetele ja muudele asutustele, kus käib korraga koos palju inimesi,“ lisas ta.

Corpoweari poolt peagi müüki jõudev SARS-CoV-2 antigeeni kiirtesti pakk koosneb 25 proovist. Proovi saab võtta nina kaudu, kuid erinevalt näiteks PCR-testist ei pea kiirtesti puhul proovivõtu pulka sügavale ninna torkama, vaid piisab kahest-kolmest sentimeetrist. Lisaks saab proovi võtta ka süljest.

Testi tulemus selgub kõigest 15 minutiga ja selle usaldusväärsus on 92 protsenti. Testi jaehind jääb alla 10 euro. 

Corpowear OÜ on Tartust pärit ettevõte, mis alustas tegevust 2010. aastal. Ettevõte müüb isikukaitsevahendeid ja tööriideid nii ettevõtetele kui eratarbijale. Corpoweari käive kasvas mullu ligi 10 korda, küündides 13,6 miljoni euroni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles