Koroona läbipõdenud ei saa reisimiseks vajalikku arstitõendit

LEPM
Copy
Koroonaoht. Pilt on illustratiivne.
Koroonaoht. Pilt on illustratiivne. Foto: Sander Ilvest

Mitmed Euroopa riigid nõuavad välisturistidelt isolatsiooninõudest mööda saamiseks koroona läbipõdemist kinnitavat arstitõendit, Eesti arstid aga selliseid tõendeid ei väljasta, edastas rahvusringhäälingu uudisteportaal.

Euroopa Komisjon tegi kolmapäeval ettepaneku luua nn roheline digitõend, mis võimaldab EL-i riikide vahel hõlpsamat ringiliikumist. See kinnitab, et selle omanik on kas koroona vastu vaktsineeritud, tema koroonatesti tulemus on negatiivne või ta on koroona läbi põdenud. Sellise tõendi omanikult ei tohi reisimisel nõuda karantiini jäämist või koroona vastu testimist ja see hakkaks kehtima üle Euroopa, ka EL-i mitte kuuluvates riikides, nagu Island, Norra ja Šveits.

Eestis perearstid tervisetõendeid ei väljasta. Koroona läbipõdenu, kes oma perearsti poole tõendi saamiseks pöördus, sai eitava vastuse. Kuna ta aga on haiguse juba läbi põdenud, pole ka alust teha PCR-testi. 

Terviseamet pakub välja järgmisi lahendusi: "COVID-19 läbipõdemist saab tõendada, trükkides välja vastava saatekirja vastuse või epikriisi digilugu.ee portaalist. Varasema haigestumise tõendamiseks on vajalik esitada positiivseks osutunud PCR-analüüsi tulemus. Positiivne antikehade test ei ole piisav läbipõdemise tõendamiseks," teatas terviseameti pressiesindaja.

Ta lisas, et iga inimene peab ise uurima, mida mõni riik aktsepteerib ning hankima dokumendi vastavalt nõutule.

Üks variant välismaale tõendi saamiseks on teha väljaprint oma digiloost, lasta notariaalselt tõlkida ja siis arstil tempel alla panna..

Kuna arstid  tõendeid ei väljasta, ei pruugi nad ka soovitatud templeid digiloo väljatrükkide peale laduma hakata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles