Võru linnapea: omavalitsused on tänulikud, et riik ei jätnud neid abita

LEPM
Copy
Võru linnapea Anti Allas.
Võru linnapea Anti Allas. Foto: Arvo Meeks

Riigikogus on täna arutluse all 2021. aasta lisaeelarve, milles on kohalikele omavalitsustele eraldatud 46 miljonit eurot. Eesti Linnade ja Valdade Liidu juhatuse liikme, Võru linnapea Anti Allase sõnul ei ole valitsuse poolt eraldatav 46 miljonit omavalitsuste vajadusi arvestades ülemäära suur summa, kuid abiks ikka.

„Võru linna nagu ka teiste Eestimaa kohalike omavalitsuste suurimaks väljakutseks koroonakriisi ületamisel on maksutulude kahanemine, mis on aastataguse olukorraga võrreldes oluliselt tuntavam. Seetõttu on koroonakriisi teise laine ajal igasugune täiendav toetus omavalitsustele väga oluline. Paljudel omavalitsustel on käsil ammu ära otsustatud projektidega osaliselt finantseeritavad tegevused, millele tuleb leida omaosalus olukorras, kus ehitushinnad on tõusuteel,“ sõnas Võru linnapea.

Anti Allas rõhutab, et aasta koroonakriisi tingimustes on tekitanud kogukondades palju pingeid, mille tulemusena suureneb märkimisväärselt sotsiaal- ja haridusvaldkonna töötajate töökoormus ja täiendavate teenuste pakkumise vajadus. „COVID-19 avaldab mõju peale omavalitsuste tulumaksu ka lasteaia kohatasu ja huvitegevuse tasude laekumistele. Samal ajal vajavad koolid täiendavalt õpetajaid ja tugispetsialiste ning sotsiaalvaldkond erinevate sotsiaalteenuste osutajaid. Omavalitsuste abistamiseks kavandatud 15 miljonit eurot tulude vähenemise ja kulude suurenemise tõttu on siin kindlasti omal kohal, samuti on paljudel piirkondadel kindlasti abi lisaeelarvesse planeeritud miljonist eurost internetiühenduste parandamiseks, et korraldada laste distantsõpet,“ selgitas linnapea.

Investeeringutoetusteks mõeldud 30 miljonit eurot saavad omavalitsused suunata vastavalt piirkonnaspetsiifilistele vajadustele, pidades soovitatavalt esmajoones silmas ühiskonna olemasolevaid väljakutseid.

Allas peab kriisiabi puhul oluliseks seda, et abiga ei kaasneks keerulised kasutamistingimused. „Omavalitsused saavad selle raha otstarbekohase kasutamisega ilma liigse bürokraatiata kindlasti hakkama,“ sõnas Allas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles