Lõunaeestlased noppisid regionaalmaasikaid

LEPM
Copy
Regionaalmaasikad.
Regionaalmaasikad. Foto: Rahandusministeerium

Kolmapäeval anti Stenbocki majas kaheksandat korda välja regionaalarengu auhinnad. Regionaalmaasika saajate seas oli ka Valga vallaarhitekt Jiri Tintera, kaugtöökeskuste võrgustik Kupland ja koostöövõrgustik Kotus.

Sel aastal on väljapaistvate tegevustena aukohal kaug- ja koostöövõimalused, ruumiloome, pikaaegne ettevõtlus ja töökohtade pakkumine ning külapoe taasavamine.

«Kõigil tänastel auhinna saajatel on palju ühist – oskus mõelda kastist väljas, julgus võtta initsiatiiv ning võime sütitada oma sisemise põlemisega kogukondi kaasa tulema,» ütles peaminister Kaja Kallas. «Teie ideede ja töö tulemusel on sündinud ettevõtmised, mis tugevdavad kohalikku majandust ja eluolu ning olete näidanud, et kui on tahtmist ja ettevõtlikkust, siis on kõik võimalik.»

«Inimesed, kel on indu ja tahtmist kodukohas tegutseda ning teha seda nii, et ettevõetust kogukonnale ja piirkonnale kasu tõuseb, on Eesti jätkusuutliku regionaalarengu tegelikud kangelased,» ütles riigihalduse minister Jaak Aab pressiteates.

«Esitatud ankeetide arvust ja sisust näeb, et meil leidub uskumatult palju tublisid ning ettevõtlikke inimesi, tänu kellele on Eestimaal ellu kutsutud palju edasiviivaid algatusi,» lisas Aab.

Konkursile laekus kokku 27 taotlust, mille hulgast valiti välja viis silmapaistvamat algatust.

2021. aastal sai regionaalauhinna Valga vallaarhitekt Jiri Tintera, kes on Valga-Valka kaksiklinna keskuse idee arendaja ning seisnud aastaid linnaruumi korrastamise ja ajaloolise pärandi säilitamise eest.

Auhinna sai ka kaugtöökeskuste võrgustik Kupland, mis ühendab Põlva, Valga ja Võru maakonda ning on aidanud edendada piirkonna majandust ja turismi ning pakkunud turismihooajal rohkem töökohti kohalikele inimestele.

Auhinna pälvis samuti koostöövõrgustik KOTUS. Taheva, Karula, Mõniste ja Ähijärve piirkonnas tegutsev kodanikualgatuslik võrgustik tegeleb piirkonna turundamise, ettevõtluse ja turismi arendamisega. Tänu tugevale kogukonnale on endisest kahaneva elanikkonnaga piirkonnast saanud atraktiivne elukoht ja juurde on kolinud uusi noori perekondi.

Samuti anti auhinnad AS-ile Viljandi Aken ja Uks kui pikaajalisele maakonna suurimale eraettevõttele ning koostöövõrgustikule Kotus, kes tegeleb Taheva, Karula, Mõniste ja Ähijärve piirkondade turundamise, ettevõtluse ja turismi arendamisega.

Lisaks said auhinna Tanksemäe Saffer OÜ ja Marek Balder. Balder avas Järva valla Ahula külas aastaid tühjana seisnud kaupluse ning Tanksemäe Saffer 2020. aasta kevadel e-poe ja kauba kojuveo võimaluse ning on üle võtnud ka eelmiste omanike poolt suletud kauplused Albu ja Kaalepi külades.

Auhinnasaajaid tunnustatakse Eesti klaasikunstniku Maret Sarapu tehtud klaasist maasikaga.

Eelmisel aastal pälvisid auhinna robootikatarkvara erakõrgkool Cleveroni Akadeemia, Ida-Virumaa üks suuremaid tööandjaid Fortaco Estonia OÜ, külaelu propageerija Vidrike külamaja Otepääl, Hiiumaa kultuurielu eestvedaja Margit Kääramees ning kohaliku toidu ja käsitöö turundamise edendaja Mulgi Väiketootjate Liit.

Iga-aastast konkurssi korraldab rahandusministeerium.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles