Galerii, video ⟩ Valgas tehti algust rammusarja suvega

LEPM
Copy

Valga spordihalli ees platsil näitasid laupäeval oma jõudu 21 rammumeest- ja naist. EVIKO rammusarja tänavuse aasta esimese etapi võitjaks tuli meestest jõgevalane Romek Velt, naiste seas võidutses võrulanna Maarika Silm.

Võistluse korraldaja Peeter Aani sõnul läks hooaja avavõistlus hästi korda, ka osalejate arvuga võib rahule jääda. «Kartsime, et võistlejad pole saanud vahepealsel keerulisel ajal piisavalt harjutada ja nad ei julge võistlema tulla, aga pigem oli olukord vastupidine: kõigil oli suur tahe tulla ennast proovile panema,» rääkis Aan.

Eesti rammusarja etapile «Valgamaa rammumees ja Valgamaa rammunaine 2021» oli tulnud 10 naist ja 11 meest. Võisteldi viiel alal: naistel sõiduauto ja meestel veoki vedamine, palgi tõstmine, rehvi kantimine, raskuse ees hoidmine ja raami kandmine.

«Olime selleks hooajaks teinud mõningaid muudatusi, mis lõid võistlusel kaardid segi,» rääkis Aan. «Näiteks rehvi kantimisel kasutasime varasemast raskemaid rehve. Samuti pole naistel auto vedamine igapäevane võistlusala. Oli tasavägine, põnev ja mitme üllatusega võistlus.»

Naiste võistluse võitis võrulanna Maarika Silm, kes oli võistlejatest ka kõige rohkemate tiitlitega. Silm on võitnud Eestimaa rammunaise tiitli, samuti kahel viimasel aastal EVIKO rammusarja. «Silm ei alustanud liidrina, kuid võttis lõpuks võidu ikkagi ära,» lausus Aan. «Ta on seejuures üks pisemaid rammunaisi, kes on sellest hoolimata väga tugev, terav ja kiire. Tema head tulemused on selles mõttes fenomenaalsed.»

Silma treener on Võrumaa staažikas rammumees Markus Männik.

«Jõudsin rammuvõistlustele tänu treenerile. Läksin alguses Võru raskejõustikuklubi Strongman saali, et oma keha lihtsalt natukene vormida,» meenutas Maarika Silm, kel kehakaalu 55–57 kilogrammi ja pikkust vaid 158 sentimeetrit. «Tagantjärele on Markus öelnud, et ta nägi juba esimesel treeningul, et minus on midagi erilist.»

«Hakkasime vaikselt treenima ja 2019. aasta märtsis pakkus treener, et võiksime proovida rammuvõistlusel osalemist,» rääkis Silm. «Kõik on pärast seda läinud väga hästi, alates esimesest võistlusest olen kõigil võistlustel olnud vähemalt esikolmikus.» Tänavu on tal käimas kolmas rammuhooaeg.

Naiste seas võidutses võrulanna Maarika Silm. Valgamaa Rammumees ja Valgamaa Rammunaine 2021 Valga Spordihoone esisel platsil.
Naiste seas võidutses võrulanna Maarika Silm. Valgamaa Rammumees ja Valgamaa Rammunaine 2021 Valga Spordihoone esisel platsil. Foto: Arvo Meeks/Lõuna-Eesti Postimees

Treener pöörab Silma sõnul väga palju tähelepanu tehnikale, mis on edu alus. «Me ei lähe niisama rapsima, teeme enne võistlust tehniliselt asjad korda,» kirjeldas Silm treeninguid. «Pärast võistlusi analüüsime, mis läks hästi, mis halvasti ja mida saaks veel paremini teha. Alasid on palju ja kõiges ei saa tipus olla. Hea tulemuse saamiseks tuleb teha kõiki alasid stabiilselt.»

Valgas peetud rammusarja etapil oli ka meeste võistlus täis üllatusi ning paremusjärjestus muutus iga ala järel. «Rammumees peab olema hästi mitmekülgne ja kui mõnel alal natukene ära annad, võivad need üksikud punktikesed saada lõpptulemuses pärast saatuslikuks,» tõdes Aan.

«Ainult rammuspordiga tegelejaid on Eestis üsna vähe, selle kõrval tegeletakse ka klassikalise tõstmise ja jõutõstmisega,» sõnas Aan, kelle sõnul on näiteks võistlusel neljandaks jäänud Jõuspordi meeskonna liige Helena Veelmaa Eesti valitsev meister jõutõstmises. «Rammuspordiga tegelejad on mitmekülgsed ja tegelevad ka muude aladega.»

PAREMUSJÄRJESTUS:

Naised:

1. Maarika Silm, 44 punkti.
2. Anni Kurik, 36 punkti.
3. Birgit Malm, 35 punkti.
4. Helena Veelmaa, 33 punkti.
5. Marelin Jüriado (SK Jõusport), 32 punkti.
6. Kaire Elias (SK Jõusport), 25 punkti.
7. Kadi Kertu Elias (SK Jõusport), 25 punkti.
8. Viivi Järve, 18,5 punkti.
9. Lenneli Oks, 15 punkti.
10. Teini Piibemaa 11,5 punktiga.

Mehed:

1. Romek Velt, 50 punkti
2. Mihkel Raadik, 49 punkti
3. Kaido Kuusik, 41 punkti
4. Tanel Aeg, 34 punkti
5. Tiit Kallavus (SK Jõusport), 29 punkti
6. Urmet Pylzy, 28,5 punkti
7. Kristjan Puusepp, 26 punkti
8. Bret Ziukson, 25,5 punkti
9. Kaarel Kaldvee, 23 punkti
10. Kevin Martihhin, 14 punkti
11. Aleks Mihkelson, 10 punkti

Eviko Rammusarja 2. etapp toimub nädala pärast, 19. juunil Eesti Põllumajandusmuuseumis, Ülenurmes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles