Sten Mahov: numbrimaagia või lihtsalt muutuste aasta?

Sten Mahov
Copy
Sten Mahov
Sten Mahov Foto: Arvo Meeks

Kui ma väike olin, tuli vanematel vahel ikka tükk aega vaeva näha, et väljas ringi jooksvad lapsed õigel ajal tuppa sööma saada või õhtuhämariku saabudes koju kutsuda. Ning ehkki toona lastel mobiiltelefone ei olnud, mille abil lapsi tuppa kamandada, olid kõhud alati täis ning vajalikud tunnid magatud.

Keegi ei tahtnud siis vabal ajal toas olla, vaid õues, ning võimalikult kaua. Tegevust jagus seal ju alati. Nüüdseks on aga peaaegu kõik vastupidi.

Toona võis korraga tegutsemas näha 20–30 last, kel tegevusi laialt: sõideti rattaga, roniti puude otsas, mängiti lekat, joosti, naerdi, kiljuti, nuteti. Nüüd võib samal tänaval kohata heal juhul kahte-kolme last. Seetõttu ma möödunud nädalavahetusel isegi natukene imestasin, kui nägin tänaval ringi jooksvaid, peitust mängivaid ning kriidiga asfaldile joonistavaid lapsi. Mõjus endalegi üllatusena pisut eksootiliselt.

Ehkki ma ei usu eriti numbrimaagiasse, olen mõelnud, justkui oleks minu sünniaasta numbrikombinatsioonil mingi pöördeline tähendus. See on olnud seotud pidevate muutuste või siis ühe kindla perioodi lõppemisega.

Olen sündinud ajal, mil Eesti oli kohe-kohe uuesti vabaks saamas. Olen üks viimaseid aastakäike, kes on üles kasvanud nii-öelda tänaval.

Mäletan, et kui neljandasse klassi läksin, oli koolitoit kuni kolmanda klassini tasuta. Kui viiendasse läksin, olid õpikud ning töövihikud seda kuni neljanda klassini. Kui olin gümnaasiumisse jõudnud, oli see nõnda tervele põhikoolile, lisaks tasuta koolitoit. Kui hakkasin ülikoolis õppima, laienesid prii toidu ja õpikute võimalused ka gümnaasiumile.

Ehkki ma ei usu eriti numbrimaagiasse, olen mõelnud, justkui oleks minu sünniaasta numbrikombinatsioonil mingi pöördeline tähendus. See on olnud seotud pidevate muutuste või siis ühe kindla perioodi lõppemisega.

Sääraseid seiku, kus noorem aastakäik on saanud nautida hüvesid, mis minuni mu sünniaasta tõttu ei jõudnud, on kooliajast muidugi veel.

Kas sünniaasta puhul on tegemist salapärase numbrimaagiaga või lihtsalt muutuste aastaga? Usun, et tõenäoliselt viimasega. Kindlasti aga olen tavaline oma ajastu laps, nagu needki, kes sündinud enne ning pärast mind.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles