E-rahvaloendusel osales veidi üle poole Valgamaa elanikest

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvaloenduse teine etapp on nüüdseks lõppenud.
Rahvaloenduse teine etapp on nüüdseks lõppenud. Foto: Arhiiv/ Postimees

Lõppenud on Eesti e-rahvaloendus. Arvesse läksid kõigi inimeste ankeedid, kes olid lõpetanud nende täitmise hiljemalt 2. veebruaril kell kaks, andis teada rahva ja eluruumide loenduse kommunikatsioonispetsialist Karin Volmer.

Isikuankeete, mille puhul olid loendatud ka inimese leibkond ja eluruum, oli esialgsetel andmetel 815 467 ehk 62% Eesti arvestuslikust rahvaarvust.

«Kui arvestame ka inimestega, kelle leibkonnaliikmetest oli osa loendamata või kellel eluruumiankeet täitmata, on täidetud püsielanike isikuankeete 880 455, mis moodustab arvestuslikust rahvaarvust 66,7%,» rääkis rahva ja eluruumide loenduse projektijuht Diana Beltadze.

Kõige suurem oli esialgsetel andmetel täidetud isikuankeetide osatähtsus maakonna eeldatavat rahvaarvu arvestades Tartumaal – 75,8%. Järgnesid Harjumaa 74,7 ning Raplamaa 66,5 protsendiga.

Kõige väiksemaks jäi osalus Ida-Virumaal, kus näitaja oli vaid 48,1. Tagantpoolt teise tulemuse – 53,1 – saavutas Valgamaa, veidi suurem oli osalenute protsent Võrumaal, kus see oli 55,3.

Esitatud arvud sisaldavad ka topeltloendatuid. «Kuigi praeguseks pole veel andmetöötluse käigus kõiki topeltloendatuid välja selgitatud, jääb meie hinnangul nende hulk nelja–viie protsendi piiresse,» ütles Diana Beltadze. Seega e-loendatute osatähtsus eeldatavalt ei vähene.

E-loendusel täideti isikuankeet 410 787 mehe ja 469 668 naise kohta, enamikus vanuserühmades oli naiste osakaal veidi kõrgem kui meestel.

E-loendatute vanuseline jaotus oli rahvaloenduse metoodikajuhi professor Ene-Margit Tiidu sõnul ootuspärane. «Nooremate – vanuses 20–35 aastat – puhul oli e-loendatute osakaal vastavas vanuses isikutest üle 75%, koguni üle 77% oli see laste puhul, kelle eest täitsid isikuankeedid nende vanemad. Kõrgemas eas e-loendatute osakaal langes, jäädes vähemalt 60aastaste puhul 40–45% piiridesse.»

Eestis kestab rahvaloendus 31. märtsini. Neid, kes e-loendusel ei osalenud, külastavad ajavahemikus 16. veebruariast 31. märtsini rahvaloendajad.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles