GALERII ⟩ Pool sajandit tagasi suletud algkool sai uue elu muuseumina

Mati Määrits
, reporter
Copy

Kuigi Eestis on viimaste aastakümnete jooksul suletud hulgaliselt perspektiivituks tunnistatud maakoole, sai 255 aastat tagasi asutatud Karilatsi algkool endale uue elu muuseumina.

Sellest kevadest Karilatsi Vabaõhumuuseumi juhtiva Võru Instituudi muuseumiosakonna juhataja Margit Pensa sõnutsi on muuseum oma sünnile tänu võlgu peaasjalikult EKP Põlva rajoonikomitee sekretärile Kalju Kermasele, kes viis pärast Karilatsi algkooli sulgemist 1972. aastal ellu oma ammuse unistuse. Graafiku järgi abiks käinud kooliõpilaste kätetööna valmis muu hulgas Põlva rajooni makett, mis on senimaani alles. Saverna mailt, Tuuliku talu maadelt aga toodi kohale uhke tuuleveski, mis on osutunud tõeliseks publikumagnetiks.

Pensa tuletas meelde ka oma eelkäijate panuse. Nii näiteks taastati Jüri Metsalu ajal (1983 – 1992) vaestemaja ja suitsusaun. Varasemalt rajoonilehte Koit juhtinud Enn Esko (1995 – 2001) pani rõhku ajalehtedele ja fotodele, samuti kodu-uurimisele. Viimatine juht Reet Roop hoidis hooned korras ning panustas haridusprogrammidesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles