GALERII ⟩ Malevlaste töösuvi lõppes tippkoka juures

Mati Määrits
, reporter
Copy

Kahele töönädalale reedel noortekeskuses pidulikult punkti pannud ning seejärel ratastele istunud Vastse-Kuuste malevlased said alles sihtkohas teada, missugune üllatus neid ootab.

Karilatsis ootas neid oma vanematekodus tallinlasest tippkokk Ragmar Haabma, kes valmistas noortele nende juuresolekul hamburgereid ning pakkus seejärel imemaitsvat kringlit ning arbuusilõike. «Vestlusringis rääkis nii riigikogu kui nimekate restoranide peakokana töötanud Haabma oma tööst ning ütles muu hulgas naljatoonis, et ise ta enam süüa ei tee,» vahendas noorsootöötaja Alina Vals.

Vastse-Kuuste tütarlaps Mariel Urm oli malevas neljandat aastat. «Tore oli,» leidis ta. «Sellel aastal värvisime hästi palju – kultuurimajas ja mujal. Rohimist eriti ei olnudki,» sõnas ta.

Ööbimisega malevarühma nii sellel kui ka eelmisel aastal Vastse-Kuustes ei olnud. «Üle-eelmisel aastal olin mina veel väikeste rühmas, kes koos teistega ööbida ei saanud. Kindlasti oleks malevasuvi huvitavam olnud, kui poleks pidanud igal õhtul koju minema. Nüüd mängisime õhtuti korvpalli. Ujumas käisime ka. Malevasse kutsub võimalus ise raha teenida. Ja seltskond ka. Kõik noored on tuttavad – oma koolist,» rääkis Mariel.

Alina Valsi selgitusel ei tehtud ööbimisega rühma kahel aastal koroonaohu tõttu. «Aga ka siin (noortekeskuses – M.M.) käib igal pool pärast tööd kambakesi mängimine, kusjuures tekkinud on segarühmad nii suurtest kui väikestest. Väikesed poleksid ööbimisega rühma ju pääsenud, aga siin saavad nad võtta suurtest eeskuju. Nõnda nad kasvavad kokku, mis on nii oluline,» toonitas ta.

Malevlasi oli sel suvel 30. 9-12-aastaste rühm töötas päevas kolm ning 13+ rühm neli tundi. Noored värvisid üle tuulekojad ja kultuurimaja tegelasteruumi seinad, parandasid kooli fassaadi, pesid aknaid, õlitasid üle asula istekohad, rohisid lillepeenraid, kastsid muru, uuendasid infotahvli, olid abiks raamatukogus.

Mõlemal nädalal korjati ka prügi. «Kui noored viimati tagasi tulid, olid nad väga õnnetute nägudega, sest mõlemad 30-liitrised kotid olid jälle rämpsu täis. Nad ei ole ometi selleks malevas, et teiste järel rämpsu korjata!» avaldas noortejuht nördimust.

«Võtsime ka ette kraavi, mis tuleb tiigist ja jõudsime päris kaugele. Seda oli hea teha, sest tänu kuivale suvele polnud vett sees. Välja said kõik roikad, klaasikillud, samuti voolu takistavad kivid, millest jõud üle käis. Keegi oli sinna tammi teinud, mis samuti ära lõhuti. Kolmandik kraavist jäi küll tegemata, sest aeg sai enne otsa,» rääkis Vals.

«Iga aasta on noored tublid olnud, aga see aasta olid eriliselt tublid!» polnud noorsootöötaja kiitusega kitsi.

Külas käis Jaan Roose

Pärast tööd käis noortel teiste hulgas külas tasakaalulindil kulgeja Jaan Roose, kusjuures lint, millel ta liikus, jäigi Vastse-Kuustesse. Oma tegemistest rääkisid töötukassa esindaja ja 2019. aasta parim diskor Keven K. Jaapani kultuurist kõneles Eneken Volkov Räpina loomemajast. Päästeameti esindus aga näitas järve ääres ette, kuidas vee ääres turvaliselt käituda ja tuld kustutada.

Tollikoera perenaiselt Anneli Lintsilt jäi muu hulgas meelde soovitus, et iga koeraomanik peaks võtma koera, keda ta jõuab sülle võtta. Samuti panid noored kõrva taha, et reisile minnes ei tasu kellegi teise kotti kaasa võtta.

Läbi tegid noored ka malevlaseks ristimise. «Suuri ristisime Anuga kahekesi ning suured omakorda väikeseid,» meenutas Alina Vals.

Lausa eriliselt aga läks malevlastele korda laserlahing Vastse-Kuuste pargis. «Kuigi selja taga oli väsitav töönädal, jooksid nad kaks ja pool tundi nagu väledad põdrad. Pärast lahingut lubas mitu noort ka järgmisel aastal malevasse tulla, kui laserlahing taas toimub,» vahendas teine rühmajuht Anu Kolk.

Pidulikult lõpetamisel sai iga noor tunnistuse, et on maleva läbinud. Parimate malevlasena võtsid tunnustuse vastu Keiro Jantsus ja Robin Saarniit. Mitut noort ootab ees ka preemia vallalt.

Põlva noored said töötada vaid nädala

Kuna Põlva linnas oli malevasse soovijaid sedavõrd palju, avati maakonnakeskuses kaks ühenädalast rühma. Lisaks töötas eelmisel nädalal ka üks väikeste rühm, kus oli kümme alla 13aastast noort.

«Tööd tegime päevas kella 8 – 12, siis käisime söömas, millele järgnes vaba aja tegevus. Oleme pannud Taevaskoja raamatukogus puid riita, rohinud puhtaks Põlva keskväljaku, korrastanud Põlva staadionit ja tenniseväljakut. Intsikurmus tegime Harmoonika peoks ettevalmistusi, samuti värvisime Lepatriinu lasteaias atraktsioone,» loetles Põlva valla noorte heaolu saadik, malevarühma juht Maris Neeno.

Vabal ajal käisid noored matkamas, Taevaskoja paisjärvel laevaga Lonny sõitmas, esimesel nädalal mitu korda ujumas. Käisid ka mitmed koolitajad – teiste hulgas noorsoopolitseinik ning SEBi turundusjuht.

Teisipäeval Taevaskojas viibinud rühma liikmetest oli ainukesena teist aastat malevas Henry Leek. «Siiamaani oleme ainult rohinud. Ise tahaks rohkem kandmistöid teha, mis jõudu nõuavad,» rääkis ta.

Põlva vallas olid malevad veel Tilsis, Ahjal, Vastse-Kuustes ja Moostes – igal pool kaks nädalat. «Põlvas töötasid noored nädal ja nädal - kaks rühma tehti seetõttu, et võimalikult paljud soovijad saaksid malevas osaleda. Soovijaid oli rohkem kui kohti,» märkis Neeno.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles