GALERII ⟩ Saatse rahvas pidas päätnitsapäeva

Lõuna-Eesti Postimees
Copy

Setomaa Saatse nulga inimesed tähistasid reedel päätnitsat ehk märter Paraskeva mälestuspäeva, aasta suursündmust, mis selle kandi inimesed lähemalt ja kaugelt Saatse kalmistule ja kirikusse kokku toob.

Päev algas jumalateenistusega Saatse Püha Paraskeva õigeusu kirikus, andis teada Setomaa vallavalitsuse kommunikatsioonijuht Indrek Sarapuu. Pärast teenistust peetakse seto kommete kohaselt omaste kalmudel söömaaega. Päätnitsapäev on ka Saatse kirmasepäevaks – traditsiooniline seto külapidu laulu ja tantsuga.

Tänavu toimus kirikus piiskoplik liturgia, mis möödunud aastal piirangute tõttu pidamata jäi. Jumalateenistus ja ristikäik koos hingepalvega Püha preestermärter Vassili Solovski ja tema kaaskannataja Stefani haudel. Piiskoplik liturgial teenis Tallinna ja Kogu Eesti Metropoliit Stefanos koos kõigi Setomaa preestrite ja külalisvaimulikega. Saatse koguduse ülempreester on isa Andreas Põld.

Pärast teenistust koguneti haudadel ja mälestati kadunuid omakseid. Lauldi nii kiriku kui seto rahvalaulu, leelotati ning ka tantsiti. Õhtu lõpetas kirmas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles