Fotod, video ⟩ Valgamaal hukkus autode laupkokkupõrkes kaks inimest

Tiit Loim
, reporter
Copy

Otepää vallas kaldus Toyota vastassuunda ja põrkas kokku vastu sõitnud Citroeniga. Kokkupõrke tagajärjel hukkusid mõlema sõiduki juhid.

Õnnetuspaiga avastasid täna hommikul kella 6.45 ajal juhuslikud möödasõitjad Otepää vallas Tatra-Otepää-Sangaste tee 46. kilomeetril veidi Sangaste alevikust Otepää suunas. Esialgsetel andmetel kaldus Toyota Avensis, mida juhtis 18-aastane kohalik mees, vastassuunavööndisse ja põrkas seal kokku vastu sõitnud kaubikuga Citroen Jumper, mida juhtis 64-aastane naine. Mõlemas sõidukis olid vaid juhid, paraku hukkusid mõlemad raske avarii tagajärjel.

Pärastlõunal viisid sündmuspaika küünlaid hukkunud noormehe klassikaaslane Keeni põhikooli päevilt Geelika ning tema ema Maire. Maire sõnul olid nad juhtunust kuuldes šokis. Geelika lausus, et tundis noormeest hästi. «Ta oli alati hästi julge ja pealehakkaja poiss.»

Armastas sporti

Hukkunud naisterahvast ema ja tütar ei tundnud. Hukkunud Alar elas Maire teada sündmuspaiga lähedal Lossikülas. Sõiduki juhtimise load olid tal juba mõnda aega. «Isegi mäletan päeva, kui Geelika ütles mul kodus, et Alar sai load kätte,» lausus Maire.

Keeni kooli endine direktor Diana Sarapuu lausus, et talle jääb Alar meelde toreda poisina. «Mälestused jäävad alati lastest väga head. Mäletan küll, tumedapäine poiss, kes vaatas oma suurte pruunide silmadega sulle otsa. Minu meelest oli ta võrdlemisi vaikne. Õppis nagu poiss ikka, armastas sporti. Lapsed on lapsed, eks tembu- ja vembumees oli, tahtis jalgpalli mängida, kogu aeg oli ta palliplatsil,» meenutas Sarapuu.

Spordiga oli Alar seotud praegugi, olles Valgamaa kutseõppekeskuse õppurina liige kooli korvpallimeeskonnas. «Kui sain teada, et see oli Alar, istusin siin vaikselt ja mõtlesin ta peale. Küll on kurb, et noored inimesed niiviisi lähevad. Kes teab, mis temaga juhtus, oli ta väsinud või tervisega midagi juhtus? Arvatakse, et noortel ei ole tervisega probleeme, aga ikkagi on. Selle kohta võib lihtsalt öelda, et see oli õnnetus, väga kurb õnnetus. Tunnen väga kaasa ta vanematele, tunnen ju pikka aega ta ema ja isa. Väga kurb tunne on sees,» lisas Sarapuu.

Politsei selgitas välja, et õnnetus juhtus ajal, mil Toyota liikus laugest kurvist sirgele teelõigule, kus talle sõitis vastu Citroen Jumper. Antud teelõigul on piirkiiruseks 90 km/h. Toyota spidomeeter oli avarii tagajärjel kinni kiilunud 110 km/h, Citroenil 70 km/h. Autojuhtide kainus, sõidukiirused ja muud üksikasjad selgitatakse ekspertiisis. Lõuna prefektuuri pressiesindaja Kerly Virga sõnul on üks võimalik versioon, et Toyota juht võis olla üleväsinud ning sellest tulenevalt võis ka vastassuunda kalduda.

Liiklus on tänavu nõudnud 32 elu

Lõuna prefektuuri operatiivjuht Argo Turba märkis, et kuigi selle avarii üksikasjad on veel selgitamisel, võivad vastassuunda kaldumise ja rasked tagajärjed kaasa tuua ühtmoodi nii kõrvalised tegevused autoroolis, üleväsimus, kogenematus, teeoludele mittevastav sõidukiirus või muud taolised tegurid. «Enamasti on vastassuunda kaldumine tingitud sellest, et juht hindab oma võimeid üle ning sõidukiirus pole oludele vastav. Ka hõredama liiklusega teedel ei tohi auto juhtimist iseeneslikult võtta. Auto juhtimine on tegevus, mis nõuab igakülgset tähelepanu ja liikluses kokkulepitud reeglite järgimist,» sõnas politsei operatiivjuht.

Kerly Virk lisas, et politseile on küll teada avariisid selle maantee teistel lõikudel, aga viimase viie aasta jooksul samas kohas ühtki inimvigastustega avariid pole neile teadaolevalt juhtunud.

2013. aasta jaanuaris juhtus liiklusõnnetus kolmapäevase õnnetuse paigast veidi Sangaste suunas ristmikul, kui teelt välja sõitis liinibuss Isuzu. Bussis olnud kümnest inimesest kolm toimetas kiirabi haiglasse tervisekontrolli. Neljas kannatanu pöördus hilisemalt ise haiglasse, kirjutas toona ajaleht Valgamaalane. Liiklusõnnetuse põhjuseks peeti toona teeoludele mittevastavat sõidukiirust, mille tulemusena liinibuss teelt välja libises. Sõidutee õnnetuspaigas oli üsnagi libe.

Tänavu on Eestis liiklusõnnetustes hukkunud 32 inimest, mullu samal perioodil 35 inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles