VIDEOLUGU ⟩ Keskaegne Viro küla kivirist pääses varju alla

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Viro tsässona juures väljakaevamisi juhtinud professor Heiki Valk tõdes, et kuigi külakabel rajati pärast Põhjasõda, oli küla selles kohas juba keskajal.
Viro tsässona juures väljakaevamisi juhtinud professor Heiki Valk tõdes, et kuigi külakabel rajati pärast Põhjasõda, oli küla selles kohas juba keskajal. Foto: Arved Breidaks / Lõuna-Eesti Postimees

Setomaa Viro küla hävinud tsässonast alles jäänud keskaegse kiviristi kaitseks valmis juulis varikatus, et peatada aastasadu kultusobjektiks olnud muistise lagunemine. Kolmapäeva õhtust on kiviristi juures ka infotahvel, mis tutvustab seal tehtud väljakaevamiste tulemusi.

«Kaevama hakkasime siin sellepärast, et tsässonat enam ei olnud ja siin on selline haruldane, Eesti-poolse Setomaa üks suuremaid kiviriste, mis oli ilmale lahti,» rääkis väljakaevamisi juhtinud Tartu ülikooli arheoloogia professor Heiki Valk. «Hädapärast oli talle katust vaja ja meil oli haruldane võimalus uurida, kui vanad on Setomaa tsässonad, sest tsässonaalust pinnast ju olemasoleva tsässona sees kaevata ei saa.»

Viro küla hävinenud tsässonast järele jäänud kiviristi kaitseks valmis varjualune
Viro küla hävinenud tsässonast järele jäänud kiviristi kaitseks valmis varjualune Foto: Arved Breidaks / Lõuna-Eesti Postimees
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles