GALERII ⟩ Tehvandil peeti rogaini Euroopa meistrivõistlusi

Sten Mahov
Copy

Laupäeval keskpäeval anti Otepääl asuval Tehvandi staadionil start rogaini Euroopa meistrivõistlustele, kus mitmesajal osalejal tuleb ette võtta võistkondlik orienteerumisrännak.

Eesti võõrustab rogaini ehk võistkondliku valikorienteerumise suurvõistlust juba neljandat korda. 2008. aastal peeti Karulas MM ning 2005 Nõval ja 2014 Oraval EM.

Seekord on kavas kaks distantsi: 24 tunni pikkusele põhivõistlusele antakse start laupäeval kell 12, lisaks toimub laupäeval 6 tunni avatud rogain ehk rahvavõistlus. Osalejaid on kokku ca 650 (põhivõistlus ca 500 + rahvavõistlus 150) 15 riigist, enim Eestist, Lätist ja Ukrainast.

Rogain ehk võistkondlik valikorienteerumine ja ka orienteerumine üleüldiselt on eestlaste seas aina enam kandepinda kogumas. «Rogaine toimub Eestis aastas 15 ringis ja osalejaid on keskeltläbi 200-800. Ala populaarsusele on kindlasti kaasa aidanud selle kõigile jõukohasus, sest igaüks saab koostada endale sobiva pikkusega raja. Samuti on taibatud, et orienteerumine on hea võimalus liikuda looduses ja avastada uusi põnevaid paiku. Lisaks on eestlased võitnud viimastel aastatel rogaini tiitlivõistlustel märkimisväärse arvu medaleid ja seda kõikides klassides — see on toonud orienteerumisala uudistama ka teisi vastupidavusalade sportlasi,» valgustab olukorda Eestis Seiklushundi projektijuht Arvi Anton.  

EM-i peakorraldaja Arvi Anton tõstis esile kaardi joonistanud Markus Puusepa ja rajameister Taavi Tatsi panust. «Et saada tipptasemel rogainikaart ja raja valmidus, on nad maastikul jalutanud 600-700 km ja kulutanud ligi tuhat töötundi. Võistlusala suurus on 240 km2 – mõni ime siis, kuhu kõik need tunnid ja kilomeetrid kadusid!» muigas Anton.

Ööpäevase võistluse raskusastet tõstab kindlasti sügisene ilm ja pikk pime aeg. «Öösel orienteerudes kipuvad vead märksa kergemini tulema. Jahe ilm võib mõnegi osaleja raskemal hetkel murda. Loodame, et osatakse võimeid realistlikult hinnata ja pühapäeva keskpäevaks on kõik startinud metsast õnnelikuna tagasi,» lausus Anton.

Korraldustiimile osutus suurimaks väljakutseks kontakti saamine maaomanikega, keda võistlus puudutada võib. «84 kontrollpunkti maaomaniku kõrval pidime kooskõlastuse saama veel ligi 200 katastriüksuselt, mida rada läbib,» selgitas Anton ning tänas abikäe ulatanud kohalikku omavalitsust, RMK-d ja elanikke.

Tulemused:

Nagu viimasel ajal tavaks saanud, kaitsesid mullusel Läti EMil võidu koju toonud Timmo Tammemäe ja Sander Linnus tiitlit ka tänavu: esikoha said nad nüüd 459 punktiga. Teisele kohale tulid Sander Mirve ning Riivo Roose, kes napsasid 443 punkti. Kolmandale kohale jõudsid Mehis Muru ja Martin Vilismäe 432 punktiga.

Kuldmedalid jätsid koju naiste arvestuses ka Piibe Tammemäe ja Hannula-Katrin Pandis – 376 punkti. Teisele kohale tulid Mariann Sulg ja Maris Terno, kes kogusid 372 punkti. Kolmandale kohale platseerusid Olha Cheberakha ja Olena Dotsenko 312 punktiga. 

Segapaarides napsasid esikoha mullu hõbedale jäänud Otepäält pärit Ain Fjodorov ja Reeda Tuula-Fjodorov – nemad said 419 punkti. Teisele kohale jõudsid Viljar Grauen, Anneken Lemberg ja Neeme Loorits 382 punktiga. Kolmanda koha saavutasid Tõnis Piirisild ja Pille Vinne – nemad kogusid 352 silma.

Lisaks sai Eesti koondis medaleid veel mitmes võistlus- ja vanuseklassis.

Rahvadistantsil saavutasid meeste arvestuses esikoha Tanel Kalm ning Lauri Juhan Liivamägi – 114 punkti, teiseks tulid Koit ja Samuel Kolsar 101 punktiga. Lätlased Krisjanis Mezulis ning Kristaps Zelmenis platseerusid 98 silmaga kolmandale kohale. Naiste arvestuses said esikoha lätlannad Baiba Kaskina ja Vita Skuja, kes kogusid 88 punkti, teisel kohal olid Edith Madalik ning Marlen Valgma 83 punktiga. Kolmanda koha said Kadri ning Kaire Kimsen, kes kogusid 78 silma.

Perekondade klassis saavutasid esikoha Raul Olesk ja Vilja Pärn 64 punktiga. Teisele kohale tuli Taivo Tali 62 silmaga. Kolmanda koha said Andres ja Ingrid Hiiemäe 50 punktiga.

Detailsemat infot põhivõistluse tulemuste kohta leiab siit ning rahvavõistluse kohta siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles