PILDID ⟩ Näitus avab akna meeste varjul maailma

Arved Breidaks
, reporter
Copy

Võru kunstigaleriis Kanal on laupäevast vaadata Marko Mäetamme pika nimega näitus, kus väljas olevate akrüülmaalide loomisel on kunstnik ammutanud inspiratsiooni vanadest garaažidest.

Näitus pealkirjaga «Garaaži lood ehk mis need koledad paksud kiimas mehes seal jälle lämisesid» tõukub vanadest garaažidest, kus õlist ja tolmust paakunud seinu katsid pornoajakirjadest välja lõigatud naiste pildid ja kus asju ajasid mehed. Mehed võib-olla isegi suure algustähega.

Kasvades üles vanaema, ema ja õega, oli Mäetamme sõnul raske aru saada stereotüüpilise mehe olemusest ning omadustest, mis ei ole tal endale kunagi omane olnud. Ent töötamine autoremondilukksepa ja veoautojuhina andis võimaluse sellesse keskkonda sisse imbuda. Keskkonda, kus mehed olid «õiged mehed» - tugevad, laiaõlgsed, osavad.

Liiva tänaval asuva galerii Kanal, mis ju ka on tehtud vanasse garaaži, seintel avabki Mäetamm oma töödega akna sellesse aega ja ruumi. Tööd on valminud mullu ja tänavu ning kuuluvad sarja «Adults only». Häiriv ja inspireeriv näitus on vaadata kuni 23. oktoobrini.

Marko Mäetamm (s. 1965) on Viljandis sündinud graafik ja maalikunstnik, kes elab ja töötab Tallinnas. Mäetamm on olnud residentuuris New Yorgis, Pariisis ja Berliinis, välja andnud raamatuid, osalenud mitmekümnel näitustel Eestis ja välismaal ning esindanud Eestit Veneetsia biennaalil 2003. ja 2007. aastal. Tema loomingus on seotud isiklik elu, ühiskonna murekohad, tabuteemad, kunstnikuks olemise ilu ja valu ning must huumor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles