KOV VALIMISED 2021 ⟩ Võrumaa esinumbrid vastavad

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Suur Munamägi
Suur Munamägi Foto: Arvo Meeks / LEPM

Omavalitsuse volikogude valimiste eel palusime Võru maakonnas kandideerivate nimekirjade esinumbritel vastata 2000 tähemärgi ulatuses küsimusele: „Mida teeksite koduomavalitsuses ära valituks osutudes?” Vastused õnnestus saada peaaegu kõigilt Antsla, Rõuge, Setomaa ja Võru valla ning Võru linna nimekirjade esinumbritelt.

Antsla vald

Ilmar Rajatamm (Eesti Konservatiivne Rahvaerakond):

Laiendame Lusti lasteaia kohtade arvu, et kohalikud lapsed saaksid käia kodulähedases lasteaias.

Loome võimaluse, et Antsla turul on võimalik kaubelda aasta ringi.

Tagame abivajajatele õigeaegse ja inimsõbraliku sotsiaalteenuse kättesaadavuse.

Teeme koostööd kõigi ettevõtlike inimestega, kelle eesmärk on koduvalla hea käekäik.

Aitame Urvaste kogukonnal avada oma kaupluse Urvastes.

Taastame Vabadussõjas võidelnud, omaaegse sõjakooli ülema kolonelleitnant Johannes Vermeti mälestuskivi Urvaste surnuaial.

Hoiame valla teed aasta ringi korras.

Arendame elu keskusest kaugemale jäävates oma valla piirkondades.

Valla olulistesse tegemistesse kaasame noori.

Seisame selle eest, et koduvald oleks kõigile turvaline.

Aivo Värton (valimisliit Antsla-Urvaste):

Hoolime oma kodukohast! Meie nimekirjas on eri tegevusvaldkondade inimesed, kellel on erinevad teadmised ja kogemused ning nad elavad valla eri piirkondades.

Meie olulisemad eesmärgid:

Haridus, kultuur, sport

Tagame lasteaedades ja koolides hea hariduse.

Renoveerime Antsla gümnaasiumi koolihoone.

Kindlustame kodulähedase lasteaiakoha.

Nüüdisajastame Antsla staadioni.

Arendame vaba aja veetmise võimalusi.

Korrastame Nässmõisa järve.

Kaasame noori ja toetame eakate tegevusi.

Sotsiaalvaldkond

Abistame abivajajaid.

Toetame hooldekodu ja suurendame hooldusteenuseid.

Laiendame tervisekeskuses pakutavate teenuste valikut.

Jätkame sotsiaaltransporditeenust.

Suurendame sünnitoetust.

Kehtestame täiendavad toetused: hooldekodu kohamaksu toetus, suurperedele lasteaia toit tasuta.

Majandus, taristu, ettevõtlus

Tegutseme selle nimel, et kiire internet jõuab tarbijani.

Arendame tööstusalasid ja ettevõtlustaristut.

Tegeleme kodukoha turundamisega: Neli Antslat.

Rajame Tsooru, Antsla – Vana-Antsla ja Uue-Antsla – Kuldre kergliiklusteed.

Arendame Antsla kesklinna.

Jätkame teede ja tänavate tolmuvabaks ehitamist.

Teeme suurema koormusega kruusateedele rohkem hooldust.

Jätkame hajaasustuse programmiga ning ühisveevärgi arendamist.

Kaspar Kurve (Eestimaa Rohelised):

Rohelised kandideerivad Antsla vallas esimest korda. Mitte seetõttu, et kandideerida on tore, vaid seetõttu, et tunneme siirast muret meie koduvalla tuleviku pärast. Tänaste arengute jätkudes, eelkõige rahvastiku vähenemise kontekstis, ei ole meil peagi oma iseseisvat valda, rääkimata gümnaasiumist ja paljust muust. See ei ole paratamatus ning sellega ei saa ega tohigi leppida.

Antsla vald vajab ja väärib pikaajalist visiooni. Talentide, ettevõtluse ja kohalike heaolu parandamise nimel võitlevad omavahel kõik omavalitsused. Antsla ülesanne on selles olla targem ning efektiivsem kui teised. Oleme eriline vald, aga peame oma trumbid ära kasutama. Rohelised kujundavad Antsla vallale oma kaubamärgi «Tagurpidi Antsla» – see on vald, mis eristub ja on eriline; see on vald, kus tahavad elada kohalikud ja mida tahavad külastada teised. See on vald, mis teeb koostööd oma keskkonnasõbralike ettevõtjatega, aidates nende toodetel ja teenustel jõuda uutele turgudele ja sihtgruppideni.

Roheliste üks suur valimislubadus on tuua ühe kõrgkooli filiaal Antsla valda – toome noored valda tagasi, mis omakorda stimuleerib ettevõtlust ning pakub kohalikele uusi tööalaseid ning meelelahutuslikke väljundeid.

Meie suurim väärtus on meie (suhteliselt) puutumata loodus. On absoluutselt kriitiline, et me lühiajalise kasu eesmärgil oma eeliseid maha ei mängiks. Elame Eesti kõige ilusamas vallas ning meil on kõik eeldused olla Eesti loodusturismi keskus – tegudele! Antsla valla suund peab olema püsimetsandus ning mahepõllumajandus.

Antsla valla arengu seisukohast on kodanike kaasamine ning koostöö eri poliitjõudude vahel kriitilise tähtsusega. See on ainuvõimalik tee ja ainult nii saame liikuda suuremate sammudega edasi püstitatud eesmärkide poole.

Antsla väärib ning vajab muutust. Rohelised on valmis: loodame, et valijad annavad meile võimaluse end tõestada.

Raivo Vallner (valimisliit Koduvald):

Neli aastat tagasi elas Antsla vallas 4660 inimest, praegu 4419. Liiga paljud on pidanud lahkuma. Sellel suvel kolis mitu peret teise valda, kuna me ei suutnud nendele lasteaiakohti pakkuda. Sellele suundumusele tuleb pidurit tõmmata. Antsla peab muutuma kohaks, kus saab päriselt lapsi kasvatada, tööd teha ja ka mõnusat pensionipõlve pidada.

Valimisliit Koduvald soovib panna Lusti lasteaia täie võimsusega tööle. 15 aastat kasutamata olev hoonetiib tuleb ära renoveerida. Olukord, kus vallas on augustis kümmekond last ootejärjekorras, ei tohi korduda. Peame oluliseks, et lasteaiarühmad oleksid piisavalt väiksed, et õpetajal jätkuks aega ja tähelepanu iga lapse arendamiseks. Praegu, kus laste arv rühmades on maksimaalsel piiril, jäävad erilised lapsed märkamata ning olukord on kurnav nii lastele, vanematele kui ka õpetajatele.

Soovime algatada püsiva koostöö Reggio Emilia linnaga Itaalias, selle maailmakuulsa pedagoogika kasutuselevõtuks ka meil. Peame oluliseks gümnaasiumi säilimist: meie vallas sündiv laps peab saama maksimaalselt hea võimetekohase hariduse sõimest gümnaasiumi lõpuni.

Elu maal püsib, kui meil on tööd. Vajame ettevõtluskoda, mis hõlbustaks ettevõtjate koostööd, abistaks suhetes riigiga ning annaks käe ekspordi korraldamisel. Vaid nii saame tagada, et inimesed ei pea siit vastutahtsi lahkuma, sest pere tahab toitmist. Plaanime vallavalitsuse juurde luua ka töötajate ombudsmani koha, kes abistab töötülide lahendamisel ja muudes tööga seotud küsimustes.

Seisame selle eest, et nii noortel kui eakatel oleks vallas piisavalt kooskäimiskohti, et igas kandis oleksid oma rahvamajad. Ja loomulikult peab jälgima, et kedagi ei jäetaks maha: valla sotsiaaltöötajad peavad jõudma iga abivajajani, neil peab olema piisavalt aega ja võimalusi igaüht individuaalselt toetada. Olgu see siis külmkapi puhastamine või keeruliste dokumentide täitmine, poeskäimisest vestluseni.

Ainult kõigist hoolides suudame jõuda selleni, et meie valla inimeste arv ei kahaneks, vaid hoopis kasvaks.

Merle Kukk (Keskerakond):

Minu eesmärgid ja prioriteedid Antsla valla arendamisel on puhastada Nässmetsa järv ning rajada järve äärde kohalikele ujumiskoht, renoveerida Lusti lasteaia teine pool ning rajada juurde lasteaiakohtasi ning rajada Antsla – Vana-Antsla ja Vana-Antsla – Kobela vahele kergliiklusteed. Samuti on mulle väga oluline laiendada Antsla valla poekettide mitmekesisust.

Rõuge vald

Kalvi Kõva (valimisliit Kimmäs Punt):

Rõuge vald peaks olema kimmält juhitud. Meie soov on juhtida kogu hingega varavalgest õhtupimeduseni, tarvidusel ka öötundidel. Julgeme teha otsuseid, mis kannavad õilsat eesmärki.

Suurepärase valla juht peab tundma oma inimesi. Jääb väheks tutvusest vallamaja töötajate ja allasutuste juhtidega. On oluline olla inimeste jaoks sammu või kõne kaugusel. Oluline on, et inimesed tunneksid ja teaksid, et ei ole pelgalt kohatäited, vaid olulised sisendiandjad juhtimisotsustes. Kaasamist ei ole kunagi liialt.

Heas vallas nähakse seaduseraamist väljapoole. Märgates inimeste vajadusi ja muresid, saab neid lahendada ka siis, kui see pole valla kohustus. See eristabki head valda tavapärasest.

Nagu paljud teisedki omavalitsused, läbisid endised Misso, Haanja, Rõuge, Varstu ja Mõniste vald haldusreformi. Viiest üksusest põimiti kokku suur Eesti lõunapoolseim vald. Meie eesmärk on, et endised piirid kaoksid ja Rõuge vallast kujuneks ka faktiliselt üks vald, kus asju tehakse koos ja ühise sihiga.

Iga valla inimene on tunnustust väärt. Soovime, et siinsetest MTÜ-de ja külade eestvedajatest peetaks veel rohkem lugu ning nende toimetamine ja hea käekäik oleks vallale tähtis. Ettevõtja on valla arengu alustala.

Meie soov on tuua juhtimine elanikele lähemale. Iga inimene peaks tundma, et vallamajas on tema jaoks keegi!

Kaob sõnapaar «raha ei ole», sest küsimus on valikutes. Me ei karda suuri kulusid, pigem väikesi tulusid. Investeerime inimestesse ja see toob tagasi suuremad tulud: inimeste arv tõuseb, ollakse tervemad, elujõulised, aktiivsemad ning saadakse paremini hakkama. Eriti peame investeerima noortesse, kes kannavad siinse elu kuvandit endaga kaasas ja kiirgavad seda laiali. Noori ootame koduvalda ka tagasi.

Meie missioon on muuta Rõuge vald poliitiliselt kisklevast konnatiigist hea mainega vallaks, kus kohalike hinges on rõõm ja uhkus koduvalla üle!

Põhjalikum programm on leitav valimisliidu kodulehel ja Facebooki-lehel.

Aigar Pindmaa (Keskerakond):

Olen rahvuselt ja hingelt võrumaalane ning mulle on alati vägagi korda läinud selle maanuka areng ja inimeste heaolu. Meie nimekirjas kandideerivad inimesed on kogu teadmiste ja oskustega valmis panustama piirkonna arengusse.

Kui saame valituks, seisame selle eest, et Rõuge valla spordielu areneks ning investeeringud jõuaksid nii spordivaldkonda kui valla teede parenemisse ning et Haanja–Rõuge kergliiklusteed saaksid ühendatud. Peame oluliseks ettevõtluse toetamist Rõuge vallas, nt et Rõuge asulasse rajataks nüüdisaegne kauplus.

Töötame selle nimel, et Rõuge vald oleks noortele atraktiivne elukeskkond, kus kiire internet jõuab kõigi Rõuge valla elanikeni. Meile on oluline, et huvitegevuse toetamine Rõuge vallas jätkuks vähemalt varasemate aastate mahus ja et Rõuge valda tuleks Loomingu maja. Toetame eakate huvitegevuse mitmekesistamist.

Seisame selle eest, et Rõuge vallas jätkuks lasteaiakohti kõigile soovijatele, et Rõuge vallas oleks oma nišiga kool ja et kõik Rõuge valla koolid oleksid kiusamisvabad. Seisame selle eest, et vee- ja kanalisatsioonitaristurekonstrueerimine asulates jätkuks.

Hoiame pärandikultuuri au sees ja seisame selle eest, et Rõuge valla kultuuripärand oleks väärtustatud, sealhulgas säilitame, kogume ja eksponeerime vanu muistendeid ja legende. Meile on oluline, et Rõuge valla perearstide töötingimused oleksid väga head. Peame oluliseks Rõuge vallas puhta looduse säilitamist,väärtustamist ja selle mõistlikult eksponeerimist. Väärtustame vabatahtlikku tööd nii külaelu edendamisel kui ka valla turvalisuse tagamisel.

Meile on oluline, et kultuurisündmusi oleks võimalik nautida igas valla piirkonnas. Meile

on oluline, et Rõuge valla volikogus tehtavad otsused oleksid kaalutletud, läbipaistvad ja ratsionaalsed.

Rein Loik (valimisliit Loome Koos):

Valimisliit Loome Koos on täielikult valmis võtma vastutust Rõuge valla arengu ja tuleviku eest järgnevaks neljaks aastaks. Meil on selleks teotahteline ja ennast tõestanud meeskond. Tänase vallavanemana näen, kui oluline on koostöötahe ja oskus leida ühiseid lahendusi valla elu sõlmkohtadele, kui oluline on olla liimiks, mis ühendab, et tagada valla areng ja soovitud eesmärkide täitmine.

Valimisliit Loome Koos töötab selle nimel, et Rõuge oleks parim elukeskkond nii noorele kui vanale; koht, kus väärtustatakse igat inimest ja inimlikkust. Tagame valla eri piirkondade tasakaalustatud arengu.

Oma eesmärkide elluviimiseks

* Loome kaasamiskava, et luua toimiv koostöö kogukondade, huvirühmade ja vallavalitsuse vahel. Suurendame kaasava eelarve mahtu ja piirmäära.

* Kahekordistame hajaasustuse programmi vallapoolset eelarvet.

* Alevikes korrastame vee- ja kanalisatsioonisüsteemid.

* Panustame heakorda, tõstes esile meie piirkondade eripära.

* Toetame kiire interneti jõudmist iga koduni.

* Soodustame kaugtöö võimalusi valla eri piirkondades.

* Toetame uute väikeettevõtete rajamist.

* Töötame välja ja rakendame noorte perede stardipaketi maale elama asumise soodustamiseks.

* Toetame tervislikku ja sportlikku eluviisi. Rajame uusi piirkondlikke spordiplatse ja mänguväljakuid.

* Arendame uusi matkaradu, sh ühendame matkarajaga 20 kõrgeimat tippu.

* Toetame Haanjamaa spordikeskuse tegevust.

* Arendame ja turundame Rõuge valda kui avastamist väärt turismipiirkonda.

* Töötame välja valla haridusstrateegia, kaasates aktiivselt kogukondi. Toetame iga kooli tugevust ja eripära.

* Arendame sotsiaalteenuseid iseseisva toimetuleku toetamiseks.

* Toetame uue kaubanduskeskuse rajamist Rõuge aleviku keskele.

Oleme avatud ja koostöövalmid partnerid kõigile volikogu liikmetele. Ainult koos loome parema Rõuge valla.

Rene Sulg (valimisliit Rõuge 200):

Valituks osutudes töötame valimisliiduga Rõuge 200 selle nimel, et Rõuge valla elanikel oleks võimalik kasutada kiiret internetti. Loome selge ülevaate valguskaablite võrgu hetkeolukorrast ja selle kasutamise takistustest. Lisaks otsime võimalusi kiire interneti tagamiseks kohtades, kuhu kaabli jõudmine ei tundu reaalne ja tarbijale rahaliselt mõistlik. Ei tohi tekkida olukord, kus inimene ootab aastaid valguskaablit, mis temani lõpuks ei jõuagi.

Kindlasti on eesmärk parandada valla asjaajamise kultuuri ja tõhusust. Muudame vallaga asjaajamise inimestele ja ettevõtjatele kiiremaks ning mugavamaks, sealhulgas teeme kõik selleks, et planeeringute ja lubade menetlemine oleks võimalikult efektiivne.

Vallas on mitmel pool probleeme kolehoonete, pooltühjade kortermajade ja heaperemeheliku hoolitsuseta kinnistutega. Võtame nendega tegelemise korralikult ette, sellega parandame elukeskkonna kvaliteeti, ohutust ning samas ka piirkondade mainet.

Samuti soovime juurutada sellist tegutsemisviisi, mille tulemusena vallal oleks päriselt ka ülevaade eri valdkondadest ja teemadest. Ehk kui inimene pöördub tulevikus valla poole näiteks sooviga leida tootmiseks sobilikud ruumid, siis vald suudab teda aidata, sest omab ülevaadet vallas asuvatest vabadest ruumidest ja hoonetest.

Soovime tuua vallavolikokku sellise suhtumise, et hakataks tegelema päriselt teemadega, mis muudaksid meie valla elanike elu paremaks. Meie silmis Rõuge vallavolikogu ei ole koht võimuvõitluseks ega läbimõtlemata tegevusteks, vaid koostööks ja arukateks otsusteks. Volikogus peavad olema inimesed, kes tõesti on tegutsejad ja lahenduste leidjad, mitte lihtsalt ei anna tühje lubadusi hoolitseda iga valdkonna ja inimese eest.

Valituks osutudes teeme Rõuge valla elanike elu paremaks, sest leiame pikka perspektiivi arvestavad läbimõeldud lahendused vallasisestele probleemidele, mitte ei tegutse omakasu huvides või mõne suure erakonna poliitikat ajades.

Mati Kuklane (Eesti Konservatiivne Rahvaerakond):

Rõuge vald on paisunud väga suureks ja seoses sellega sean prioriteediks normaalsete teenuste jõudmise igasse valla nurka. Proovin igati kaasa aidata, et meie küngaste ja järvede maale tuleks rohkem noori peresid, et siia oma kodu rajada. Selleks tuleb lahendada interneti, elektri ja puhta joogivee küsimused ja esmajoones lastega peredele, et võimaldada neil teha tasuvamat IT-kaugtööd.

Samuti on väga tähtis, et lapsed maal saaksid linnakoolidega võrdse hariduse ja et meie koolidesse ei tungiks nn euroopalike väärtuste propaganda.

Samuti tuleb rohkem tähelepanu pöörata meie vanuritele, et sotsiaaltöötajad nende muresid kuulda võtaks ja ka neile reageeriks. Teen kõik, et hoida meie vald puhas ja valge.

Setomaa vald

Raul Kudre (valimisliit Ühine Setomaa):

Setomaa suurim varandus ja väärtus on tema inimesed.

Meie eesmärgid on:

Vald hoiab avatuna kõik teeninduspunktid; lähtub investeeringutes ja kulude planeerimisel pikast perspektiivist ja piirkondade tasakaalustatud arengust; taotleb väljastpoolt raha.

Haridusasutused Mikitamäel, Meremäel ja Värskas jätkavad oma asukohas. Üldharidus- ning huvikoolide ja lasteaiaõpetajate palgatase on võrdne. Lastel on võimalus õppida seto keelt.

Mitmekesine huvitegevus on kättesaadav kõigis piirkondades. Vajadusel toetame huvihariduse omandamist huvikoolides väljaspool valda.

Panustame rohkem külade arengusse, luues volikogu juurde külaelu komisjoni. Säilivad külavanemate, miljööväärtuslike alade ning MTÜde ja seltsingute toetusfondid.

Sotsiaalteenused on kõikjal vallas kättesaadavad. Teeme kõik pingutused, et perearsti vastuvõtt jätkub olemasolevates punktides, taastub Obinitsas ja Meremäel. Jätkub Mikitamäe hooldekodu arendus. Jätkuvad valla eelarvest makstavad sotsiaaltoetused. Toetame eakate klubisid ja Setomaa Edendüsfondi jätkumist.

Loome eeldused väiketööstus- ja tootmisalade tekkeks, sh Obinitsa tööstusala arendamiseks.

Matka-, ratta- ja turismirajad on korras.

Setomaa muutub mahepõllunduspiirkonnaks.

Toetame kultuuri- ja spordifondi kaudu kollektiivide omaalgatust. Väärtustame seto keelt ja kultuuri. Toetame Setomaa muuseume. Hoiame korras tsässonad ja kirikud, osaleme Beresjes kloostri loomisel.

Arendame vee- ja kanalisatsioonitaristut tiheasustusega piirkondades.

Bussipeatused saavad nutikad valgustuslahendused.

Tagame kvaliteetse teedehoolde. Teede remont ja uuendamine toimub teehoiukava alusel. Koostöös riigiga otsime võimalusi piiriäärsed riigiteed mustkatte alla viia. Koos transpordiametiga alustame Obinitsas ja Mikitamäel kergliiklustee ehituse ettevalmistusi.

Seisame päästekomandode säilimise eest.

Kaasame külasid puudutavate otsuse tegemisse nulga- ja/või külavanemad.

Investeeringute kava koostamisel lähtume valla arengukavast.

Lembit Lassik (Eesti Konservatiivne Rahvaerakond):

Meie prioriteet on väikekoolide säilimine, et säiliksid kodulähedased põhikoolid nii Mikitamäel kui ka Meremäel, mitte ainult et püsiksid alles, vaid need koolid vajavad ka täiendavaid vahendeid õppe- ja huvitegevuse mitmekesistamiseks. Värska koolihoone vajab nüüdisajastamist ja energiasäästlikumaks muutmist.

Rajame Setomaale maneeži, kus noored saaksid tegeleda ratsutamisega.

Muudame rahaliste vahendite ja toetuste jagamise läbipaistvaks ja avatuks.

Taastame perearsti vastuvõtu Meremäel ja Obinitsas.

Maksame igale vanaduspensionärile 100 eurot jõulutoetust ning kooli lõpetanud noortele 100 eurot kooli lõpetamise toetust. See oleks märgiks, et vald tunnustab ja märkab siinseid eakaid ja noori.

Võru linn

Anti Haugas (Reformierakond):

Võrus peavad end tundma hästi nii 8- kui ka 80-aastased. Peame pöörama rohkem tähelepanu sellele, kui mugavalt ja lihtsalt pääsevad inimesed koju ja teenuste juurde. Arsti juurde minev pensionär ja rattaga kooli sõitev laps peavad tundma end turvaliselt. On kergliiklusteid, kus meetrisel ribal liiklevad koos jalakäija, elektritõukerattur ja jalgrattur. Et vähendada õnnetusi, laiendame kergliiklusteede võrgustikku ning rajame lasteasutuste juurde turvalised peatumisalad.

Teenuste juurde peab saama turvaliselt, kuid ka teenuste kättesaadavust on oluline parendada. Seame kokku motivatsioonipaketi, et arste Võrru meelitada. Rajame Võrru nüüdisaegse pansionaadi tüüpi hoolekandeasutuse. Ehitame Võru Kesklinna Kooli juurde spordihoone, kus saab mängida nii tennist, sulg- kui ka võrkpalli. Lapsed peavad saama treeningud tehtud pärast kooli, mitte pool üheksa õhtul. Õhtused ajad on sobilikud näiteks täiskasvanute huviringidele. Sportlik huvitegevus peab saatma meid läbi elu.

Jõudes koalitsiooni, seame linna pikaajaliseks prioriteediks haldusreformiga jätkamise. Sotsiaalteenused peavad jääma endistesse vallamajadesse, kuid haldus- ning strateegiline juhtimine peavad toimima regiooniüleselt. Kasvatame sellega investeeringuvõimekust ning suudame seeläbi efektiivsemalt panustada majanduse elavdamisse ja pakkuda paremaid avalikke teenuseid.

Saaremaa on tõestanud, et käik oli õige. Haldusreformi vastu rääkivad argumendid on pelgalt emotsionaalset laadi ning ei põhine faktidel.

Võrumaa on üks väheseid maakondi, kus puudub kõrgkooli filiaal. Soovime tuua siia IT-kõrgkooli. Juba 20 täiendavat kõrgepalgalist töökohta aastas suudavad 5 aasta plaanis tuua investeeringuga kaasnevad kulud nulli. Investeering nõuab ühendomavalitsuse ühist otsust.

Võrumaale on tähtsad kiired ühendused Võru linnaga – nii Misso–Võru kui ka Võru–Tallinn. Maanteed on kui arterid, mis majandusse hapnikku transpordivad. Iga võidetud minut võrdub kõrgema sissetulekuga.

Rain Epler (Eesti Konservatiivne Rahvaerakond):

Mina ja EKRE kavatseme Võru linna juhtides iga päev töötada selle nimel, et peatada Võru vaikne hääbumine.

Võru paistab täna teiste sarnaste Eesti linnade hulgast silma kurva rahvastikustatistikaga. Pidevalt väheneb nii tööealiste inimeste kui ka laste ja noorte arv ja seda märgatavalt kiiremini kui teistes sarnastes Eesti linnades. Selle trendi murdmine on linna juhtide esimene ja kõige olulisem ülesanne, kuna kahanev elanike arv viib aina väiksema eelarveni ja elukvaliteedi languseni. Seepärast on minu ja EKRE tegevused suunatud sellele, et Võru muutuks elukohana noorte jaoks atraktiivsemaks. Loomulikult ei unusta me ka oma eakaid.

Kui valijad usaldavad valimistel meid, siis teeme järgmist:

Muudame Võru atraktiivseks elukohaks noortele peredele ja noorukitele:

* kahekordistame kooliteed alustavate laste ranitsatoetuse,

* tagame igale Võru linna lapsele ühe tasuta huviringi,

* maksame linna poolt lapse sünni puhul perele 600 eurot toetust,

* ehitame laste mänguväljakud linnaosadesse, kus need täna puuduvad,

* toetame Võru vabaajakeskuse (veekeskuse) arendamist,

* toome Võrru rahvusvahelise e-spordi võistluse,

* korrastame laste- ja noortespordi rahastamist.

Toetame ettevõtluse arengut Võrus:

* vähendame bürokraatiat ja kiirendame otsuste vastuvõtmist,

* loome toetuste paketi alustavatele ettevõtetele Võru linnas.

* Hoolime oma seenioridest ja oleme toeks tänastele linnaelanikele:

* maksame pensionäridele täiendavalt ravimihüvitist 100 eurot aastas,

* taastame omaste hooldaja toetuse,

* korraldame Võru kõnniteede hoolduse linna poolt,

* renoveerime linnasauna nõuetele vastavaks,

* jätkame rannapromenaadi arendamist Tamula järve ääres,

* toetame majade renoveerimist vanalinnas – aitame nii jõuga kui ka nõuga,

* maksame täiendavat matusetoetust,

* toetame Vabadussõjas langenute ausamba rajamist Võrru.

Luban, et linna juhitakse avatult ja julgelt. Seisan selle eest, et volikogu revisjonikomisjonis peab kindlasti juhtiv roll olema opositsioonil.

Tarmo Piirmann (erakond Isamaa):

Seoses koroonaga räägitakse üha rohkem, et tervis on kõige olulisem väärtus. Tervisest sõltub omavalitsuse ja laiemalt kogu riigi areng.

Võrus on asjad tervisega väga halvad. Seda näitab ka koroonaaeg. Koroona vastu vaktsineeritus on Eestis üks madalamaid, ja seda just kõige ohustatuma elanikkonna grupi – eakate inimeste hulgas.

Terviseameti andmetel on nii Võrumaal kui Võru linnas kõige ohustatuma grupi, üle 70-aastaste inimeste vaktsineeritus koroona vastu vaid 74 protsenti. See on üks madalamaid Eestis, tahapoole jäävad veel vaid Ida-Virumaa, Harjumaa ja Valgamaa. Hiiumaal on vaktsineerituse tase 90 protsenti. Pole ime, et seal on koroonaga nakatumisi ligi kümme korda vähem ja surmajuhtumid praktiliselt puuduvad.

Võru terviseprobleemid on seotud puudujääkidega linna juhtimises. Nagu märgib Tervise Arengu Instituut, on omavalitsusel kandev roll tervist toetava elukeskkonna kujundamisel: kohalik pilk on kõige lähemal abivajadusele ja valdkonnaülestele asjaoludele, mis aitavad probleemseid teemasid kaardistada.

Mis on Võru linnas tervisega valesti? Vastuse sellele küsimusele peaks andma linna terviseprofiil, aga seda pole viimased 8 aastat uuendatud. Võrus valmis viimane terviseprofiil 9 aastat tagasi, kui olin ise abilinnapea. Nüüd on linna arengule kõige olulisemad – tervise küsimused – unarusse jäetud. Tervise Arengu Instituudi info kohaselt on Võrus 2012. aastal valminud terviseprofiil praeguseks vananenud.

Valituks osutudes võtan esimese asjana ette tervise- ja heaoluprofiili uuendamise. See on väga oluline, sest see kaardistab kõige olulisemad probleemid, pärast mida on võimalik hakata lahendusi otsima. Terviseprofiili eesmärk on anda omavalitsusele ülevaade elanike heaolust ning seda mõjutavatest teguritest, võimaldades selgel strateegilisel alusel luua elanike tervist, heaolu ja turvalisust toetavat elukeskkonda. Tegu on valdkonnaülese analüüsivahendiga, mis aitab eesmärgipõhiselt ja tõhusalt planeerida tervise ja heaolu edendamist ning riskikäitumise ennetamist.

Anti Allas (Sotsiaaldemokraatlik Erakond):

Võru sotside ja sõprade meeskond hoiab Võru jätkuvalt ausal ja tegusal kursil! Kasutame maksimaalselt kõiki võimalusi Võru arendamiseks. Meie eest räägivad kaheksa aasta teod, kui oleme Võru juhtimise eesotsas olnud. Viimase nelja aastaga on Võrus rohkem ära tehtud kui kunagi varem sama aja jooksul taasiseseisvunud Eestis. Oleme pannud järgmiseks neljaks aastaks kokku väga tugeva programmi, millega saab tutvuda Facebooki-lehel «Võru sotsid ja sõbrad». Oleme seadnud lati väga kõrgele, sest ainult nii on võimalik tagada, et Võru edulugu jätkub.

Järgnevalt esitame mõned punktid:

* Vabastame kinnistuomanikud lume- ja jäätõrje kohustusest kõnniteedel.

* Rajame koostöös riigi ja ettevõtjatega Võrusoo tööstusala Luha-Põllu tn piirkonda (75-100 töökohta).

* Rekonstrueerime raamatukogu ja avame selle peaukse Jüri tänavale.

* Jätkame lasteaedade korrastamist: remondime Päkapiku siseruumid, koostöös Võru vallaga rajame Punamütsikese uue hoone, töötame välja Okasroosikese uue, eriilmelise ja õuesõpet toetava hoone kontseptsiooni ja projekti.

* Toetame vee- ja vabaajakeskuse taristu rajamist Võrru.

* Koostöös riigiga ehitame Kesklinna kooli juurde spordihalli.

* Viime kõik elamupiirkondade teed mustkatte alla.

* Rajame või uuendame igal aastal vähemalt ühe mängu- või spordiväljaku linnas (võrkpalli pargiväljakud, Laane tn palliplats, puuduvate väljakutega linnaosad).

* Hoiame kooli- ja lasteaiaõpetajate palgad seotuna, tõstes neid koostöös riigiga.

* Seame eesmärgiks, et iga laps osaleks vähemalt ühes huviringis.

* Tõstame puudega inimeste hooldajatoetust ja üldhooldusteenuste kohamaksumuse toetust.

* Rahvaarvu suurendamiseks planeerime linna uued atraktiivsed elamupiirkonnad (Taara linnaosa ja nn Vanajõe Veneetsia linnaosa).

* Muudame linnas liiklemise vanemaealistele ja puuetega inimestele mugavamaks ja lisame linna pinke.

* Koostöös Võru vallaga toetame tänapäevase leinasaali rajamist linna.

* Suurendame linnas taimestiku liigirikkust ja linnakodanike soove arvestades istutame koos kogukonnaga uusi puid.

Anneli Ott (Keskerakond):

Keskerakond on saanud viimasel kaheksal aastal panustada Võru linna arengusse. Nende aastate jooksul on väga palju saavutatud, kuid oluline on astuda samme, et Võrus oleks veelgi parem elada.

Kindlasti tuleb seista selle eest, et omavalitsustes, kus maksulaekumine on inimeste rände tõttu keskmisest madalam, kindlustatakse linna ja riigi pidev koostöö.

Tuleb töötada järjepidevalt, et riiklikud programmid arvestaksid Võrumaa kui äärealaga ning selle mõju kompenseeritakse riigieelarvest. Võrumaal on sel teemal teinud tihedat koostööd ministeeriumite ja riigikoguga Keskerakond. Näiteks oleme algatanud Kagu-Eesti programmi, mis teist aastat toetab piirkonna ettevõtlust. Riiklikud investeeringutoetused on Võru linna ja maakonna arengule olulised.

Järgmisel valimisperioodil investeerime veidi enam kui 600 000 eurot Võrumaa keskraamatukogu renoveerimiseks.

Keskerakond peab oluliseks maakonnahaiglas kvaliteetse tervishoiuteenuse tagamist piirkonna elanikele. Oleme teinud tihedat koostööd riigi ja haigla nõukoguga, et tuua euroraha Võrumaale. Lõuna-Eesti haigla investeeringuteks ja renoveerimistöödeks oleme taotlenud Euroopa Liidult 4,4 miljonit eurot. Kvaliteetne, kodulähedane tervishoiuteenus peab olema kättesaadav igale Võrumaa elanikule.

Ka on oluline panustada liikumis- ja sportimisvõimalustesse. Märkimisväärselt aitab kaasa 30 000-eurone investeering Kubija tervisekeskusesse, kuid kindlasti on oluline laiendada võimalusi veelgi.

Võru vajab uut kinomaja. Kinokülastajate arv on Eestis märkimisväärselt kasvanud ning nüüdisaegsete mugavustega saali ja paremat tehnilist võimekust ootab ka kohalik kinovaataja.

Võru veab kogu maakonna arengut ning nii peab iga algatuse puhul olema tagatud, et see väärtustaks elanikke ja elukeskkonda. Linn, kus tunneks end hoituna ja väärtustatuna iga laps, ettevõtja, õpetaja, teenindaja, sotsiaaltöötajast spetsialist või eakas. See kõik on võimalik, kui otsuste taga nähakse veelgi enam inimesi ning nende huvidest lähtuvalt tehakse õigeid käike.

Võru vald

Aivar Rosenberg (Reformierakond):

Säilitame seda kõike, mida oleme hästi teinud. Hoiame oma külaseltsid elus, toetame oma kultuuri ja koolivõrku. Need ongi elu edasi viivad jõud.

Andres Punt (Eesti Konservatiivne Rahvaerakond):

Aeg on panustada kogukonda. Rakendades tööalast juhtimiskogemust ja akadeemilisi teadmisi ühiskonna toimimisest, olen suuteline tooma positiivseid muutusi eelkõige omavalitsuse juhtimiskvaliteedi osas.

Spekuleerida ja jagada lubadusi, kui puudub varasem juhtimiskogemus KOVis, oleks meelevaldne. Järgnevaga püüan lahti mõtestada oma arusaama produktiivsest juhtimisest.

Ühegi partei valitsemisse tulekuga ei suurene automaatselt KOVi tulubaas. Kate lubadustele, mis puudutavad elanike ainelist heaolu, on võimalik enamjaolt valla omandis oleva raha piires. Samas on olemasolevate ressursside jaotus oluliselt seotud valitseja prioriteetidega, näiteks kas panustada külaelu arengusse või enesele teadvustamata soodustada linnastumist.

Seega on valimisprogrammid olulised just pikemas perspektiivis, andes kätte juhtimise suuna ja fookuse, mille nimel tuleb tööd teha.

Valla edu ei seisne üksnes ainelises külluses, vaid vaieldamatult vallaelanike üldises heaolus. Elanike kaasamine valla juhtimisse võimaldab saada objektiivset infot kogukonna reaalsetest ja esmatähtsatest vajadustest. Despootlik vallajuhtimine ja jahe suhtumine elanike ettepanekutesse lisab vaid pessimismi ja võõrandumist võimust.

Inimressursi potentsiaal on sageli alahinnatud. Valla arengu osas on oluline oskus näha tervikpilti, sest eluvaldkonnad on omavahel tihedalt seotud. Näiteks ettevõtluse arengu toetamine on see, mis võimaldab hilisemalt enam panustada sotsiaalhoolekandesse.

Nüüdisaegse elukeskkonna rajamine küladesse on üks eeldus, et peatuks väljaränne ja inimesed naaseks maale. Vajadustele vastav sissetulek aga tagab tugeva perekonna moodustamise ja püsimise. Rahvakultuuriüritused ja külaseltside tegevus annavad vaimutoitu ja lisavad elujõudu. On ülioluline, et säiliks rahvuskultuur, eesti keel ja meel igavesti. Väärtustades noorperesid ja toetades väikeettevõtlust, jõuame oodatud sihini!

Minu eesmärk on edukas ja inimkeskse juhtimisega Võru vald!

EKRE Võru valla valimisprogramm on leitav erakonna veebilehel.

Ain Lõiv (erakond Isamaa):

Pean kindlasti vajalikuks muuta ära Võru Vallavolikogu määruse «Koolilõuna toetuse kasutamise tingimused ja kord» §2 lg3, millega kooli direktor võib koolitoidu toetusraha kasutada koolisöökla majanduskuludeks. Kuna õpilaste arvamuse kohaselt jääb kindlasti vajaka koolitoidu kvaliteedis, on vääritu kasutada riigipoolset koolitoidu toetust majanduskuludeks. See euro toiduraha tulebki kasutada ikka toiduainete peale.

Uue lasteaia ehituseks endisese Sõmerpalu valla piirkonda tuleb kindlasti kaasata rahva arvamust, mida pole siiani tehtud. Minu arvates peaks selle ehitama Osulasse. Praegu Nursipalu lähedusse ehitamine on vallale mõttetu.

Lasteaiad tuleb lahti hoida aasta ringi. Vanem ei pea suvel ühest valla äärest viima kodukohast last teise lasteaeda valverühma.

Vallas tuleb suur panus teha teede ehitusse, sest valla teed ei vasta enamikus nõuetele. Tuleb tõsta teederahastust, et viia rohkem teid mustkatte alla.

Samuti tuleb panustada koolide arendusse. Vastseliina gümnaasiumi juures olevale ainulaadsele kunstjääväljakule tuleb kindlasti ehitada katus või hall, mis võimaldab seda kasutada aasta ringi. Ka Parksepa kooli välispordiväljak tuleb katuse või halli alla ehitada, et saaks seda aasta ringi kasutada.

Sportimisvõimalusi tuleb kõikides koolides parandada.

Huvitegevuste kättesaadavuse parandamiseks tuleb kompenseerida lastevanematele transpordikulud.

Hajaasustusprogrammi raha tuleb 80 000-lt suurendada vähemalt 150 000-le.

Võlsi ja Kirumpää piirkonnas tuleb välja ehitada ühiskanalisatsioon. Vajadusel tuleb selleks kasutada laenuraha, sest tööd edasi lükates ja KIKist toetust oodates maksame hiljem ikkagi kallimat hinda ning inimeste elutingimusi on vaja parandada praegu.

Vastseliina ja Oravale tuleb rajada koostootmisjaamad, et tagada Vastseliinas praeguse soojushinna säilimine ning Oraval soodsa soojuse ning elektri soodsalt valla allasutustesse.

Eakatele tuleb rajada päevakeskusi ning valla kodanikke jätkuvalt toetada hooldekoha eest maksmisel.

Raul Tohv (Keskerakond):

Vallavalitsus koostab valla üldplaneeringut aastani 2035. See on baastähtsusega dokument, mis kujundab valla ruumilist arengut. Ja sellega tulebki volikogus kohe tegeleda.

Loomulikult näeme valla arengu suurt pilti, et siin tegutsevad ettevõtted on heal järjel, pakuvad häid töökohti ja teenivad kasumit. Vallal endal on piisav eelarve, et uuendada ja arendada teenuseid ning investeerida elukeskkonna parandamisse. Nii võiks 2035. aastaks kõikides suuremates keskustes olla uued lasteaiad, välja tuleks arendada valla suurimad tööstusalad Väimelas ja Vastseliinas, kõikjal on ehitatud kergliiklusteed.

Ka peaks olema kodudes kiire internetiühendus ja kruusakattega teed tolmuvabaks ehitatud. See kõik ei ole korraga ja kiiresti võimalik, aga sellele tuleb täna mõelda ja tegutseda, et asjad saaksid teoks.

Aga alustuseks aitame väikeste asjade parandamisele kaasa. Ettevõtjatele saab toeks olla, kui asjaajamine vallaga on võimalikult kiire ja asjalik. Nii sünnib tugev koostöö, mis on üks innovatsiooni võtmetegur ja piirkonna elujõu mootoreid.

Sotsiaalvaldkonnas peab tähelepanu pöörama puuetega inimeste ise hakkama saamisele. Näiteks võiks olla puudega inimese kodutoetus 1500 eurot kolmeks aastaks, et lihtsustada liikumist ja elukorraldust. Puudega inimese hooldajatele peab olema väike toetus, selleks et neil tekiks mingigi puhkusevõimalus. Toetada tuleb kolme ja enama lapsega perede huviringides osalemise tasu, mis tuleb lapsevanemal tasuda.

Suuremates keskustes on kindlasti vaja rajada mänguväljakud väikestele lastele. Samuti vajavad koolide juures parklad ja bussiootekohad liiklusohutuse hinnangut ja turvalisemaks muutmist. Bussipeatused, kus lapsed ootavad koolibussi, peavad olema valgustatud.

Kaasava eelarve toetusi tuleb aastas jagada kõikidesse endistesse omavalitsustesse ehk kokku viide piirkonda, mitte ühte, nagu see on praegu Võru vallas. See on üks lihtne kogukondade kaasamise ja väärtustamise viis. Ka väikeste vahenditega saab elukvaliteeti koduvallas tõsta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles