Lõuna-Eestis on elektrita sadu majapidamisi

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Mõnelgi pool on tugev tuul elektriliine lõhkunud. Foto on illustratiivne.
Mõnelgi pool on tugev tuul elektriliine lõhkunud. Foto on illustratiivne. Foto: Mailiis Ollino

Eile õhtul Eestit tabanud tugevad tuulepuhangud on taas paljudest kodudest elektri võtnud. Enim on katkestusi Lõuna-Eestis.

Eesti Energia katkestuste kaardi järgi oli neljapäeva hommikul kell kuus maakondadest kõige enam elektrita majapidamisi Valgamaal. Seal oli rivist väljas kolm alajaama ja vooluta kokku 640 tarbimiskohta. Kella poole 11 ajal oli neid veelgi enam - 699. Kõik need asusid Tõrva vallas.

Võrumaal oli kella kuue ajal elektrita 195 majapidamist, kõik Setomaa vallas. Kella poole 11ks olid need elektri tagasi saanud. Põlvamaal oli katkestusi 26, kõik need olid Põlva vallas.

Kui öösel ulatusid tuulepuhangud kuni 18 m/s, rannikul kuni 21 m/s, siis hommikul tuul nõrgenes. Hommikul kella 6 ajal oli Võrus tuule tugevus 5,2 m/s, puhangud ulatusid aga kuni 10,8 m/s. Valgas oli tuule kiirus 5,2 m/s, puhangud kuni 11,9 m/s. Põlvas ja Otepääl jäi tuule kiirus 5 m/s kanti.

Päeval on ka sajuhooge harvem. Ent nagu ennustab sünoptik Kairo Kiitsak, on suurem tuul alles tulekul ja tormiseks ilmaks tuleb kindlasti valmis olla. Uuesti tugevneb tuul neljapäeva õhtul saartelt ja Liivi lahelt alates ning tugev tuuleväli nihkub õhtuga üle maa. Kõige tugevam tuul puhub ööl vastu reedet ja reede päeval: puhanguid on kuni 20 m/s, rannikul ka 25 m/s.

Tuule nõrgenemist on oodata alles reede õhtul lääne poolt alates.

Laupäeval ulatub Venemaa põhjaalade kohal tiirleva madalrõhkkonna edelaserv veel Läänemere äärde. Tuul pöördub edelast läände ja loodesse, algab jaheduse sissetung ning õhtul võib vihmahoogude sekka kas lörtsi või lumekruupe poetuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles