Eesti idapiirile tuleb ilmselt ajutine tõke

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Jupike Eesti idapiirist.
Jupike Eesti idapiirist. Foto: Arved Breidaks

Valitsuse julgeolekukomisjon arutas olukorda seoses Valgevene hübriidrünnakuga Euroopa Liidu ja NATO vastu. Euroopa Liidu ja NATO välispiiri kaitseks ja võimaliku hübriidrünnaku ennetamiseks otsustas julgeolekukomisjon teha valitsusele ettepaneku tugevdada osa Eesti idapiiri ajutiselt lõike­traadist tõkkega. Valitsus arutab selleks vajalikke meetmeid oma homsel istungil.

Peaminister Kaja Kallase sõnul on olukord Poola, Leedu ja Läti piiridel tõsine. «Eesti piirile praegu otsest ohtu ei ole, kuid arvestades lähiriikides toimuvat, peame ka meie olema ennetavalt valmis ohu tõrjumiseks. Eesti on järjepidevalt oma välispiiri tugevdanud ja uue tõkke paigaldamine on osa plaanist,» ütles Kallas.

Siseminister Kristian Jaani sõnas, et ajutiste tõkete lisamine on sisuliselt piiriehituse kiirendamine. «Meie piir on küll hästi valvatud ja migratsiooniohtu meie suunal piiril praegu ei ole. Et aga võimalike kriisiolukordadega hästi toime tulla, tuleb nendeks valmistuda juba enne olukordade tekkimist. Seega on politsei- ja piirivalveamet koostöös kaitseväega valmis toetama piiritara rajamist ajutiste tõkete püstitamisega. Need on plaanis panna sinna, kus senise kogemuse järgi olnud enim ebaseaduslikke piiriületusi või piiriületuse katseid,» märkis Jaani.

«Praegu valvatakse piiri tehniliste seireseadmete ja patrullimisega. Kokku oleks vajalik taristu 115 kilomeetril, meil on ehituslepingutega kaetud 63 kilomeetrit, millest 25 kilomeetrile on viivitusaed rajatud. Piiritaristu rajamise edasisi tegevusi oleme kiirendanud,» lisas ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles