KIRI: Digilahendused aitavad ka väikeettevõtjaid

Andres Huul
, MTÜ Maakondlikud Arenduskeskused juhatuse liige
Copy
Andres Huul, maakondlike arenduskeskuste võrgustiku juhatuse liige
Andres Huul, maakondlike arenduskeskuste võrgustiku juhatuse liige Foto: Mihkel Maripuu

Spetsialistide puudus, hindade ja palkade kasv ning tarneraskused sunnivad firmasid endalt küsima, kuidas jääda ellu ja püsida konkurentsis, kvaliteedis järele andmata.

Tihti kipub lisandväärtus töötaja kohta olema liiga madal. Töö ümberplaneerimise ja nutika tehnoloogia abil saab seda parandada. Samas tuleks alustada eneseanalüüsist ja hetkeolukorra väljaselgitamisest. Siis saab juba mõelda, miks, mida ja kuidas teha teisiti, et tõsta tõhusust ning hoida kokku kulusid.

Parendatud protsessi, uue tehnoloogia või seadme kasutuselevõtt võib lühendada märkimisväärselt tootmiseks kuluvat aega, aga vähendada ka vajadust teatud tööjõu järele. Strateegiliste valikute ja investeeringu tasuvuse küsimus on: millisesse digitaalsesse lahendusse kõigepealt investeerida? Pika plaani jaoks võiks paika panna ka ettevõtte digiteerimise visiooni koos täpsema tegevusplaaniga.

Kui kunagi peeti digiteerimist vaid suurettevõtete pärusmaaks, siis tänapäeval seda enam öelda ei saa. Väiketootjate puhul on protsesside ülevaatamine ja digiteerimine lausa hädavajalik, sest vabastab aega muudeks tegevusteks. Samuti aitab raha säästa ja tootmisvõimekust suurendada.

Digiteerimise laiem eesmärk on, et ettevõtete äriprotsessid oleksid paindlikumad, tooted intelligentsemad ja töö muutuks targemaks. Sarnaselt tuleks üle käia kogu ettevõtte protsessiloogika, tarneahel, klientidega suhtlemine, tellimuste haldamine ja logistika. Kavandada tuleb ka inimeste juhtimise, kommunikatsiooni ja vastutusega seonduv, sest suurimad riskid võivad peituda just siin.

Intelligentsete masinate kasutuselevõtt ja suurandmete kogumine aitab palju lihtsamini välja selgitada ettevõtte nõrgad kohad või selle, kuhu oleks töökäsi juurde vaja. Kahtlemata vähendab digiteerimine käsitsi tehtava töö hulka. Lisaks aitavad automaat­lahendused tootmistsüklit täpsemalt reaalajas jälgida ja praaki vältida.

Digitehnoloogiasse investeerimiseks on loodud ka uus maakondlike arenduskeskuste pakutav võimalus, mille abil saavad väljaspool Tallinna ja Tartut asuvad töötleva tööstuse ettevõtted taotleda tuge, et astuda esimesi samme digitehnoloogiasse investeerimise suunas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles