Galerii ⟩ Teeolud on kõikjal Eestis talvised

Lõuna-Eesti Postimees
Copy

Öösel maha sadanud lumi on muutnud teeolud kõikjal üle Eesti talviseks ning liiklejatel tuleb arvestada võimaliku libedusega.

"Meie hooldepartnerid annavad endast parima, et teha teedele libedustõrjet, kuid arvestada tuleb, et see võtab aega. Palume liiklejatel olla ettevaatlikud," ütles transpordiameti taristu haldamise teenistuse direktor Raido Randmaa.

Kokku on libedatõrjeks ja lumelükkamiseks valmis 536 ühikut tehnikat, millest baasautosid on 227, patrullautosid 99, traktoreid 139, teehöövleid 46 ja lisaks veel 25 erinevat masinat. "Meie baasautod on nähtavad ka liiklusäpis Waze, mis annab hoiatuse kui hooldeauto on läheduses. Loodame, et juhid arvestavad teehooldajatega ega hakka vägisi mööda sõitma kolonnist, mille esimene auto on sahk," selgitas Randmaa.

Riigiteede hooldust teevad ettevõtjad 16 hooldelepingu alusel. Hooldetööde eesmärk on tagada riigiteede nõutud seisunditasemed. Lepingute täitmise üle teevad järelevalvet transpordiameti spetsialistid, kes kontrollivad saavutatud teeseisundit. Järelevalve tegemisel on abiks 78 teeilmajaama ja 98 teekaamerat ning hooldetehnikal paiknevad GPS-seiresüsteemid.

Ilmaprognoosi kohaselt sajab lähemate päevade jooksul lund juurde ja kraadiklaasi näit püsib nullkraadist allpool. Libeduseoht teedel on väga suur. Seetõttu on õige sõidukiiruse ja -stiili valimine eriti oluline. Lubatud suurim sõidukiirus ei ole liiklejatele kohustuslik. Pimedal ja märjal ajal liigeldes tuleb hoida ohutut pikivahet ning vältida ohtlikke manöövreid.

Muutuva teabega märkidega teelõikudes muudetakse lubatud sõidukiirust vastavalt liiklusoludele. Talviselt libe tee vajab sõidukijuhtidelt suuremat tähelepanu ja teiste liiklejatega arvestamist.

Transpordiamet soovitab enne sõidu alustamist vaadata teeolusid portaalist tarktee.ee. Kindlasti tuleb sõidukijuhtidel üle vaadata ka oma auto ja selle varustus. Oluline on sõita tehniliselt korras ja talvehooajaks ettevalmistatud sõidukiga. Kontrollida, et pidurid, tuled ja kojamehed oleksid töökorras.

Naastrehvide kasutamine on lubatud alates 15. oktoobrist, talverehvid peavad kõikidel sõiduautodel all olema hiljemalt 1. detsembriks. Kui autol on veel all suverehvid, tasub täna valida mõni muu liiklusvahend, mis on ohutum kõigile liiklejatele.

Ilmateenistuse andmetel oli täna hommikul ametlikest vaatlusjaamadest kõige enam lund on Viljandis. Seal oli seda 10 sentimeetrit. Valgas oli lund 7 cm, Võrus ja Otepääl 4 cm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles