Täna on viimane päev täita rahvaloenduse e-küsimustik

LEPM
Copy
Rahvaloendaja tunneb ära salli, töötõendi ja rahvaloenduse kujundusega töövahendite järgi.
Rahvaloendaja tunneb ära salli, töötõendi ja rahvaloenduse kujundusega töövahendite järgi. Foto: Statistikaamet

Statistikaamet ootab veel laupäeva, 22. jaanuari jooksul kõiki Eesti inimesi täitma rahvaloenduse e-ankeeti. Seni on lühikese, kõigest viis minutit aega võtva küsimustiku põhjal üle loetud 550 000 inimest ehk loendatud on ligi 42% kogu Eesti rahvastikust.

Loendusel on kõige aktiivsemad vastajad olnud Harjumaalt ja Tartu linnast, kus e-ankeedi oli eilse (21.01) seisuga täitnud ligi 47% vähemalt 15-aastastest elanikest. Ida-Virumaal oli vastamismäär aga 20%.

„Tänan kõiki, kes on leidnud need mõned minutid ja tänaseks e-ankeedi täitnud. Kordan üle, et kuna ankeet koosneb paljuski enesehinnangulistest küsimustest, ootame vastama kõiki iseenda eest. Eriti oluline on seda teada neil, kelle aadress on sattunud rahvaloenduse juhuvalimisse – kui saite postkasti paberkutse, siis vastama peavad kõik sellel aadressil elavad inimesed. Näiteks ei saa sinu elukaaslane sinu eest vastata, vaid vastuseid ootame ikka sinult endalt,“ rääkis statistikaameti rahvaloenduse projektijuht Liina Osila.

Projektijuht lisas, et loendusandmete esitamine internetis ei ole keeruline ega võta pea üldse aega. „Küsimustikku saavad täita kõik vähemalt 15-aastased inimesed, kelle püsielukoht on Eestis, sealhulgas need, kes ajutiselt välisriigis viibivad. Ankeedile on lisatud juhendid, abi saab küsida ka meie klienditoe telefonil 625 9300,“ selgitas Osila.

Rahvaloenduse e-küsimustikku on oodatud täitma küll kõik Eesti elanikud, aga kohustuslik on see enam kui 61 000 valimisse sattunud inimesele. „Nende vastused soovime kindlasti kätte saada ja veel täna saab oma vastused anda veebis. Seejärel jätkub rahvaloendus väiksemas mahus ka veebruaris, mil küsitlejad võtavad ühendust kõigi nendega, kes sattusid juhuvalimisse, kuid ankeeti mingil põhjusel veebis ei täitnud,“ ütles Osila.

Liina Osila lisas, et inimesed, kes valimisse ei kuulu, kuid kes on e-küsimustikule vastanud, on loenduse tulemuste mõttes samuti väga olulise panuse andnud. „Teie vastused lähevad igal juhul arvesse. Suurema osa andmetest kogume sel loendusel küll erinevatest registritest, kuid mida rohkem on meil küsimustikule vastajaid, seda põhjalikumad ja kvaliteetsemad tulemused rahvastiku kohta saame,“ selgitas Osila.

Rahvaloenduse e-ankeet on aadressil rahvaloendus.ee avatud veel tänase, 22. jaanuari õhtuni. Küsimustikku saab täita tuvastades end ID-kaardi, mobiil-ID või Smart-ID-ga. Rahvaloenduse tulemusi hakatakse järk-järgult avaldama alates juunist 2022 kuni aasta lõpuni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles