Seto Folk pakub elamusi kolmel laval

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Mullune melu Seto Folgil
Mullune melu Seto Folgil Foto: Arvo Meeks

Täna ja homme on Värska kant taas folgirahva päralt. Sedapuhku nime «Loo ilu!» kandval Seto Folgil pakuvad elamusi nii kohaliku pärimuse hoidjad kui külalised eksootilistest maadest. Teoks saab ka järjekordne Seto Leelopäev.

Reedene päev pakub kahel laval muusikalisi elamusi nii Eestist, Ghanast, Nigerist kui ka Belgiast. Etteasted toimuvad festivali avapäeval pealaval ja koplilaval. Kui pealaval astub esimesena üles Ghana-Eesti ühiskollektiiv GJ & The Evocations, siis koplilaval saab see au osaks Silver Jusilole.

Pettuma ei pea ka seto artistide fännid: näha saab ansamblit Zetod, samuti astub üles koos seto kultuuri edendajate Jalmar ja Sandra Vabarnaga ansamblisse Trad.Attack! kuuluv Tõnu Tubli. Õhtu lõpetab aga Nedsaja Küla Bändist tuntud Toomas Valk.

Teisel festivalipäeval laieneb pidu ja pilgar suisa kolmele lavale: lisandub reeglilava. Just seal saavad teoks ka päeva esimesed etteasted, kui rahva ette astuvad Setomaa muusikakooli esindus ning Luhamaa pillimehed. Sel laval saab lisaks esinejatele Eestist, Ukrainast ja Tšiilist näha ka muusikalavastust «Tandsotahvaja’ ni laululaaditaja’», mille toob rahva ette setokeelne teater Veerna Vorkats.

Päeva kõrghetk – vähemalt seto kultuurist lugupidajatele – on aga 16. Seto Leelopäev «Ilo», kus 19 leelokoori esitavad pealaval seto traditsioonilist mitmehäälset pärimuslaulu. Suurele leelokooride kontserdile eelneb rongkäik. Lisaks kuuleb laupäeval pealaval muusikat nii Eesti kui Ghana artistidelt. Õhtu lõpetab DJ Smaddy rühmitusest Maailmamustrid.

Koplilaval astuvad aga üles kollektiivid Eestist ja Lätist.

Lisaks toimub festivali ajal matku vees ja metsas, tegevusi jagub nii laste- kui noortealal. Õpitubades saab näiteks teha sõira, õppida seto tantse, sõlmida nööridega makrameed ja voolida vaprushelmeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles