Noored väliseestlased avastavad Lõuna-Eestit

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Külastatakse ka Vastseliina piiskopilinnust.
Külastatakse ka Vastseliina piiskopilinnust. Foto: Arvo Meeks

Kaksteist päeva kestev noortevahetus «Tagasi juurte juurde!» toob Setomaal, Tartus, Ida-Virumaal ja Tallinnas aset leidvatele üritustele kokku 18- kuni 30-aastased Eesti juurtega välismaalased ning kohalikud noored.

Eesti juurtega osalejad, kes vähemalt kümme aastat välismaal elanud, saabusid pärimusriiki nii lähematest piirkondadest – Rootsist, Norrast, Saksamaalt, Iirimaalt, Itaaliast ja Austriast – kui ka kaugematest maadest nagu Kanada, Guatemala, Kolumbia, USA ja Austraalia.

Noori ootavad ees mitmekesised tegevused Eesti eri piirkondades. Esimesed neli päeva veedavad noored Setomaal, järgnevad kolm päeva tutvuvad Tartuga. Siis ollakse neli päeva Ida-Virumaal ja viimased kolm päeva Tallinnas.

Setomaal õpitakse koos eesti rahvatantsu, matkatakse Piusa jõe ürgorus, külastatakse Vastseliina piiskopilinnust ning proovitakse seto toitu. Taevaskojas läbivad julgemad kanuudega veematkaraja.

Tallinnas käiakse muu hulgas ka Stenbocki majas. Noored saavad ka üldisemalt teavet töötamis- ja õppimisvõimaluste kohta Eestis. Kogu noortevahetuse käigus on osalejatel võimalik lihvida oma eesti keele oskust.

Noortevahetuse peakorraldaja Heleri Alles tõdeb, et ettevõtmisel on suur mõju osalenud väliseestlastele, kellest nii mõnigi on leidnud oma tee tagasi Eestisse kas õppima või tööle. Noorte side oma isamaaga on tugevnenud.

Sedapuhku korraldatakse noortevahetust kuuendat korda. Pärast 2021. aasta üritusi on Eestisse kolinud elama Lucas Argentinast, kes töötab nüüd Tallinnas Wise’is; Ameerika Ühendriikidest on Eestisse elama asunud Feliks, kelle isa on aastatel 2006 kuni 2015 olnud Chicago Eesti Maja president. Lisaväärtusena on ettevõtmine kasvatanud ka kohalike noorte huvi ja sidet Eestiga ning nii mõnigi neist on tunnistanud, et hindab oma kodumaad tänu sellele kogemusele rohkem.

Noortevahetust korraldab noorteorganisatsioon Seiklejate Vennaskond, koordineerib Eesti noorsootöö keskus ning rahastab haridus- ja teadusministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles