Muuseumis näeb kohaliku kunstniku töid

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Viktor Fjodorov
Viktor Fjodorov Foto: arhiiv

Valga muuseumi galeriis on 4. oktoobrist avatud valgalase Viktor Fjodorovi isikunäitus, kust saab endale ka tema maale soetada.

Tänavu meie seast lahkunud Fjodorov oli erakordselt produktiivne kunstnik, kes pidas tähtsaks iga päev midagi visandada, joonistada või maalida, et «käsi kogu aeg soe oleks».

Kõige rohkem inspireeris teda Lõuna-Eesti. Enamik väljapanekust ongi looduspildid, kuid on ka portreesid, linnavaateid ja muud.

«Mulle meeldib maalida loodust, kui see on täies ehtes. Looduses peab kõik olema külluslik, siis on ka pildid värvidest tulvil. Talvist loodust ei meeldi maalida – see on liiga must ja valge,» on kunstnik rääkinud.

Fjodorov sündis 18. aprillil 1937 Petserimaal. Valka tuli ta viieaastasena, lõpetas linnas kooli ja elas seal kuni surmani selle aasta mais. Koolis tegi ta karikatuure ja tüdrukute portreesid. Kunstikooli sisse ei saanud, misjärel õppis traktoristiks ja töötas masinatraktorijaamas. Sõjavägi viis mehe Odessasse lennuväkke. Valgas töötas ta depoos.

Kunsti õppis Fjodorov Tartu kunstimuuseumi kaugõppekursustel ja Valga kultuurimaja kunstiringis, voolimist Riias. Ta täiendas end ka mitmesugustel kursustel. Fjodorov oli Tartu Kunstnike Liidu liige.

Maale tegi ta kolmesaja ringis, näitusel on väljas neist sadakond.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles