Lõuna-Eesti puitehitised jõudsid parimate sekka

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Aasa 5a kortermaja Põlvas
Aasa 5a kortermaja Põlvas Foto: Tõnu Tunnel

Juba 20. korda valitakse Eestis aasta puitehitis. Nominentide nimistust on ka nüüdisobjektid Lõuna-Eestist. Lisaks eramajadele jahivad tiitlit Treski Küüni välilava Setomaal ning Aasa Kodude kortermajad Põlvas.

Konkursi korraldab Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liit. Selle esindaja Erik Konze sõnul täidavad need hooned kõik tingimused, et auhindade jagamisel silma paista.

«Konkursi eesmärk on tõsta esile uusi puitehitisi, mille puhul kasutatud puitu parimal võimalikul viisil nii arhitektuurses, tehnilises kui ehituslikus mõttes. Treski välilava on uudne ja ilus lahendus, mis pakub palju ka kohalikule kogukonnale. Kuigi lava ise näeb välja mõnusalt moodne, ei paista see vanas ja väärikas taluhoovis negatiivselt silma. Hästi läbi mõeldud puitraamistikust konstruktsioon lubab lava mitmekülgselt ära kasutada, mis tõestab, et võimalused puiduga ehitada on lõputud,» lausus Konze.

Treski Küüni arhitektid on Tomomi Hayashi ja Jüri Nigulas (Hayashi-Grossschmidt Arhitektuur), küüni ehitas Reimo Kahr.

Kui Treski välilava paistab silma oma ainulaadsusega, siis Aasa Kodude kortermajad on Konze sõnul uks uude ehitamise ajastusse. «Puit on lahendus, millega asendada seni populaarsed fossiilsed ehitusmaterjalid. Kui täielikult puidust ehitatud kortermaja võis varem mõnelegi mõttesse küsimärke tekitada, pühib Eesti esimene ristkihtpuidust kortermaja kõik need kahtlused. Hästi töödeldud puit on sama usaldusväärne materjal kui betoon või teras. Nüüd, kus esimene reaalne samm on astutud, et aina rohkem inimesi oma tee puidust kodudesse leiaks, jääb üle vaid veel suuremaid projekte oodata,» ütles Konze.

Aasa Kodude töö autorid on Lembit Tork, Kristo Põlluaas ja Allan Pintson (Tork Arhitektid), maja ehitas Dorpat Ehitus.

Aasta puitehitist valib kuuest eksperdist koosnev žürii, kuhu kuuluvad Veronika Valk, Ülo-Tarmo Stöör, Kaupo Koitla, Villu Kukk, Kard Subbi ja Martin Varvas. Toimub ka rahvahääletus, kus enim hääli saanud objekt kuulutatakse rahva lemmikuks. Kõik võitjad kuulutatakse välja 4. novembril rahvusvahelisel puitarhitektuuri konverentsil, mis toimub Tallinnas Vabal Laval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles