Aasta kontsertkoori juhatab Külli Lokko

BNS
Copy
Külli Lokko juhatab Elleri tütarlastekoori.
Külli Lokko juhatab Elleri tütarlastekoori. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Eesti Kooriühing kuulutas pühapäeval Estonia kontserdisaalis aasta kooriks kontsertkoorina Elleri tütarlastekoori, mida juhatab aastaid Põlva kultuurieluga seotud olnud Külli Lokko.

Tunnustuse pälvis koor eduka esinemise eest mitmel rahvusvahelisel koorikonkursil eelmisel aastal. Panuse eest kultuuriruumi pälvis aasta koori tiitli ka I.N.T.A. segakoor, kes saavutas eelmisel aastal segakooride võistulaulmisel B-kategoorias esimese koha.

Aasta dirigendiks valiti Külli Kiivet, kes on üle-eestilise neidudekoori Leelo peadirigent, Tallinna ülikooli meeskoori dirigent, muusika- ja balletikooli hääleseadeõpetaja ja mudilaskoori dirigent, Eesti Kooriühingu mentor ja mitmete kooride hääleseadja. Kiivet on ka järgmise noorte laulupeo "Püha on maa" neidudekooride liigidirigent.

Aasta dirigent-muusikaõpetaja on Annelii Traks, kes on Tartu Karlova Kooli poiste mudilaskoori ja Tartu Poistekoori dirigent, Eesti Kooriühingu mudilas- ja poistekooride mentor ja järgmise noorte laulupeo mudilaskooride liigidirigent.

Aasta noore dirigendi tiitli sai Ode Pürg – segakoori Huik! ja kammernaiskoori Musamari dirigent. Aasta puhkpilliorkestriks valiti Lasnamäe muusikakooli puhkpilliorkester, mis pälvis eelmisel aastal Eesti puhkpilliorkestrite turniiril esimese koha ning kulddiplomi A-grupis.

Aasta orkestridirigendiks tunnistati Mart Aus, kes juhatab peale Lasnamäe muusikakooli puhkpilliorkestri ka Lasnamäe muusikakooli noorte puhkpilliorkestrit, Paide muusikakooli sümfoniettorkestrit, Tapa muusikakooli orkestrit ja Keila muusikakooli orkestrit.

Aasta teo aunimetuse pälvisid Mart Saare 140. sünniaastapäeva kontserdid Tallinnas ja Hüpassaares, suurmeistri kodukandis. Tallinna kontserdi näol oli tegemist ühe suurima esinejate arvuga sisekontserdiga viimaste aastate jooksul – kokku esines laval 470 lauljat 14 dirigendi juhatusel. 

Aasta toetaja aunimetuse vääriliseks tunnistati Tallinna linn, kes toetas möödunud aastal suures mahus I Tallinna noortekooride festivali korraldamist, kooriühingu tegevust ning kooride kontserdiprojekte.

Aasta korraldaja aunimetuse pälvis Kertu Süld, kes on üle-eestilise neidudekoori Leelo mänedžer, Eesti Kammerkooride Liidu tegevsekretär ja Euroopa Kooriühingu (ECA) noortekomitee liige. Eelmisel aastal olid tema korraldada neidudekoor Leelo juubelipidustused-kontserdid, koori uue albumi ilmumine, kammerkooride festival ja Eesti Kammerkooride Liidu jõuluootuskontserdid.

Koostööpreemia pälvis Riina Roose, kelle paljude tegemiste hulgast võib esile kontsertide "Mart Saar 140" Hüpassaares ja Tallinnas ettevalmistamine ning vahetekstide loomine, Eesti heliloojaid tutvustavad loengud mitmel pool ning kultuurilooliste rattaretkede korraldamine.

Aasta kooriplaat on segakoori Huik! esituses kõlavad Lembit Veevo segakoorilaulud, mida dirigeeris salvestustel koori eelmine peadirigent Ingrid Roose.

Aasta koorihelilooja on Karin Tuul. Eelmisel aastal valmisid tal kooriteosed "Kui kaarduvad sillad" ja "Tühjuse äärel", mitmeid seadeid ja arranžeeringuid ning ilmus ka tema autoriplaat "Eesti tunne".

Kaheteistkümnele tiitlile kandideeris 62 nominenti, kelle hulgast tegi valiku kooriühingu muusikanõukogu. Hinnati kooride, orkestrite ja dirigentide muusikalisi saavutusi, kontserttegevust, salvestusi, osalust konkurssidel ning panust ümbritsevasse kultuuriruumi.

Mitmed tiitlisaajad pälvivad Kultuurkapitali tunnustuspreemia. Kultuuriminister Piret Hartman andis üle kultuuriministeeriumi tänukirjad dirigentidele, kes on aasta jooksul auhindu saanud vabariiklikel ja rahvusvahelistel konkurssidel. Möödunud aastal oli võidukaid koori- ja orkestrijuhte 34.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles