Tänasest algas jahipidamise keelamise aktsioon

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metssead. Foto on illustreeriv
Metssead. Foto on illustreeriv Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eesti Erametsaliit (EEML) algatas koos Eestimaa Talupidajate Keskliidu (ETKL) ja Eesti Põllumeeste Keskliiduga (EPKL) 2. maist aktsiooni, mille käigus paljud maaomanikud keelavad jahipidamise oma kinnistutel üle Eesti kuni uue jahiseaduse jõustumiseni. Praegune seadus paljusid maaomanikke ei rahulda.

Algatusega saab ühineda selleks otstarbeks kujundatud kodulehel või tehes iseseisvalt avalduse keskkonnaametile.

Aktsiooni eestvedajate sõnul on Eesti Jahimeeste Selts on oma 8. märtsi kirjas keskkonnaministrile taganenud pea kõigist eelnevatest kokkulepetest. Selts on esitanud nõudmise, et uue jahiseaduse alusel peaks riik kinnitama iga-aastased ulukite küttimise mahud ja nende täitmise korral ulukikahjude hüvitamise kohustust ei tohiks tekkida.

Seadusega tahetakse kehtestada üleüldine jahirendi määr, mis võimaldaks piiratud ulatuses katta ulukikahjustusi ning lisaks luua veel riigi osalusega hüvitusfond omanike omavastutust ületavate kahjustuste piiratud hüvitamiseks.

Nendele maaomanikele, kes eelpool nimetatud tingimustega ei ole nõustunud, tahetakse seada täiendavaid tingimusi, nagu see, et alla 5 ha suurusel põllul ja 15 m kaugusel metsaservast ning põllukultuuri toetuste saamise korral jääb ära igasugune ulukikahjude kompenseerimise nõudmise õigus.

19. aprillil Tartus toimunud  Eesti Erametsaliidu korralisel üldkoosolekul arutati tekkinud olukorda jahimeeste ja maaomanike suhetes ning kiideti heaks konkreetne tegevuskava maaomanike õigusi arvestava ja ulukipopulatsioonide head seisundit tagava jahinduspoliitika kujundamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles