Teadlane: kääritatud kali ei kujuta lastele ohtu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
A. Le Coqi kääritatud kali.
A. Le Coqi kääritatud kali. Foto: A. Le Coq

Tallinna Tehnikaülikooli Toiduainete instituudi professori, toiduaineteteadlase Raivo Voki sõnul on järeldused uue A. Le Coq kääritatud kalja võimalikust kahjust või ebasoovitatavusest lastele ülepingutatud ja ekslikud.

„Igasugused jutud alkokaljast on selgelt ülepingutatud, sest see kali ei kujuta lastele mingit ohtu ega tee neid ka purju," ütles Vokk.

Tema sõnul esineb kääritusprotsessi paljude toiduainete valmistamisel ning väike alkoholiprotsent on näiteks ka keefiris. Keefiris sisalduv alkoholiprotsent võib olla isegi suurem kui nimetatud kaljas, ulatudes 0,2-1,2%-ni.

„Kui paljud lapsevanemad keelavad oma lastel keefiri juua või kas hakkame siis seda kohe alkokeefiriks nimetama?" ei mõista Vokk tekkinud probleemi.

Vokk rõhutas, et kääritamine on normaalne toidutehnoloogiline protsess, mida on kastutatud juba sajandeid ning mille tulemusel valminud toite on tarbinud meie esivanemad east olenemata. A. Le Coq kalja alkoholiprotsent jääb alkoholivaba õllega samasse suurusjärku, ca 0,5-0,7%.

Vokk tõi näiteks, et nõukogude ajal kollastest vaatidest müüdud lahtise kalja alkoholiprotsent võis ulatuda isegi üle 2%, seda jõid aga nii täiskasvanud kui lapsed ilma piiranguteta. Tõenäoliselt on suurem osa tänastest täiskasvanutest selle kalja peal üles kasvanud.

„Ma ei näe praegu selle A. Le Coq kalja puhul põhjust mingisuguseks paanikaks, see on ohutu nii lastele kui ka rasedatele," kinnitas Vokk. Pigem on Vokki sõnul palju olulisem jälgida, et alla kolme aastased lapsed ei tarbiks üldse gaseeritud jooke, ka limonaadi. Just seetõttu ei soovita Vokk nimetatud kalja ka väikelastele alla 3 aasta.

„Pigem on kaheldava väärtusega lastele suunatud karastusjoogid, mille tarbimisest võivad väikelapsed saada keemiliste ühendite üledoosi. See on palju ohtlikum kui kaljas sisalduv alkoholikogus," kinnitas Vokk ning lisas, et kali sisaldab rohkelt kasulikke vitamiine ning ka foolhapet.

Vokki hinnangul on kalja müümine karastusjookide riiulis igati õigustatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles