Valga haigla esindab rohelist mõtteviisi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga haigla
Valga haigla Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Peatselt hakkavad ehitajad Valga haigla katusele ja fassaadile paigaldama päikesepaneele, millega ruume küttes ja vett soojendades oleks võimalik kokku hoida umbes viiendik majanduskuludest.

Novembri lõpuks on kolme pakkumise hulgast odavaima esitanud firma Hexaco OÜ paneelid kindlasti juba paigaldanud, kinnitas haldusjuht Jüri Teder.

Haigla juhataja Marek Seer märkis, et päikesepaneelid on ostetud CO2 heitmekvootide müügist saadud raha eest ja omaosalust raviasutusel seal polnud. Riigi Kinnisvara kommunikatsiooni- ja turundusjuhi Madis Idanurme selgitusel on projekti maksumus 225 870 eurot.

Seer kinnitas, et valis päikesepaneelid ka rohelisest mõtteviisist lähtudes. «Haigla karkass on korras ja päikesepaneelid tundusid olevat parem variant kui akende vahetamine, sest seda praegu teha vaja pole,» lisas ta.

Päikeseenergia kasulikkuses Seer ei kahelnud, sest haiglal on positiivne näide olemas: osa paneele paigaldasid ehitajad uue hooldusravikeskuse loomise käigus. Praeguseks on selgunud, et kui eelmisel aastal tasus haigla oluliselt väiksema pinna kütte eest kaheksa kuuga 52 000 eurot, siis nüüd suurema ruumi korral 57 000 eurot.

Seeri hinnangul arvestasid nad, et päikesepaneelidega oleks võimalik säästa umbes viiendik majanduskuludest. «Majanduskulud moodustavad samas aga vaid kuus protsendi haigla eelarvest, seega näitame pigem loodussäästlikku mõtteviisi,» lausus ta.

Patsiente ega töötajaid päikesepaneelide panek Seeri sõnul segama ei peaks. Katusele paigaldavad ehitajad vee soojendamiseks mõeldud, fassaadile aga elektrienergia tootmiseks vajalikud päikesepaneelid, mis muudavad ka haigla välisilmet. Kokku katab haiglat edaspidi 564 ruutmeetrit päikesepaneele.

«Külgedel olevad paneelid aitavad ka suvist lõunapoolset päikesepaistet varjutada, sest ruumid lähevad sel ajal muidu liialt soojaks,» sõnas Jüri Teder.

Päikesepaneelide kasutamine on jutuks olnud ka Tartu Ülikooli kliinikumis, kinnitas kliinikumi projektijuht Toomas Kivastik. «Tõenäoliselt rakendame neid tulevikus, kuid mitte lähiaastatel, sest nende tasuvus on veel küsitav,» märkis ta. CO2-programmi toetusel on kliinikum aga soojustanud psühhiaatriakliinikut ja renoveerinud selle fassaadi.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles