Aarne Saluveer ennustas Valgamaa lastele kindlat pääsu laulupeole

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lastekooride eelproovil Valga kultuurikeskuses töötab lauljatega dirigent Elo Forsel.
Lastekooride eelproovil Valga kultuurikeskuses töötab lauljatega dirigent Elo Forsel. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Valgamaal valmistub 25. laulupeoks «ÜhesHingamine» neli lastekoori: Valga põhikooli lastekoor (õp Airi Tamm), Valga gümnaasiumi lastekoor Kiired (õp Reet Laan­oja), Otepää gümnaasiumi lastekoor (õp Eve Eljand) ning Tõrva laulustuudio ja Hummuli põhikooli ühendatud lastekoor (õp Maie Kala ja Reet Noorkõiv).

Enne ettelaulmist töötasid kooridega laulupeo üldjuht Aarne Saluveer ja dirigent Elo Forsel. Kontsertmeistri ülesandeid täitis Valga muusikakooli õpetaja Helin Karja.

Saluveer lasi mõne laulu teksti katkeid esitada massdeklamatsioonina, et sellesse soojus sisse panna, sõna «tuul» laulmisel õpetas tuuletunnet tekitama. Valter Ojakääru laulu «Ema» valsilikkuse esiletoomiseks näitas tantsides, missugune taktiosa peaks rõhulisem olema.

Mõlemad dirigendid kiitsid iga õnnestumise puhul lauljaid ja see innustas veel rohkem püüdma.

Iga kollektiiv andis oma parima. Kui Eve Eljand oma viiekümne kahe liikmelise kooriga lavale tuli, selja sirgu ja laulu lahti lõi, oli justkui laulupidu käes, sest nii palju muusikat oli korraga kohal.

---------------------------

Kommentaar

Elo Forsel, dirigent

«On neid proove mujalgi tehtud. Siit saadud muljed on väga positiivsed. Kohe proovi alguses üllatas koondkoori väga hea kõla. Ja väga meeldiv oli, et lastel olid lood peas, ka ühendkoori omad. Peastlaulmine annab muusika tegemisel nii palju juurde. See näitab, et kohapeal on ääretult tore ja tubli töö tehtud.

Me ei pidanud pettuma ka siis, kui koorid ühekaupa ette laulsid. Minu meelest on küll kõik üle lati hüpanud.»

Aarne Saluveer, dirigent, laste­kooride liigijuht

«Olen suurema osa Eestist läbi käinud. Proovid jagunevad headeks, keskmisteks ja ... no kehvadeks ei tohi öelda. Tänane kuulub heade hulka. See oli kohe algusest peale tunda.

Mõnes kohas on lapsed dresseeritud ja tuimaks tehtud. Kui püüad mingit muutust teha, pole lauljad võimelised seda ellu viima. Proovi efektiivsust näitabki see, et kui ütled, et tehke nii, siis see kohe juhtubki. Seda oli siin tunda.

Vahel on suur saali­täis rahvast koos, nende hulgas paar väga head koori, aga ka väga kehvi. Tänane üldine tase oli hea ja kõrge. Isegi seljad kokku pannud kõige väiksemate kooride tulemus on täiesti arvestatav, neil on ainult kooslaulmise kogemust vähe.

See ei ole küll ametlik teade, aga siin on hea tase ja ma arvan, et keegi ei pea laulupeole saamise pärast muretsema. Kiidan õpetajaid ja lapsi.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles