Kirbuturg Pilkusel kogub tuure

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilkuse külamaja
Pilkuse külamaja Foto: Eleri Lõhmus / Valgamaalane

Pilkuse külaseltsi aktiivsed naised käivitasid kohalikus külamajas kirbuturu, millest plaanivad kujundada küla järjepideva traditsiooni.

Kirbuturu korraldamise mõtte algataja, kohaliku külaseltsi asutaja ja juhatuse liige Reet Tinno ütles, et kirbuturu korraldamisega tahetakse külarahvast vastrenoveeritud külamajja käima harjutada.

«Kui küla vanemad inimesed üritustest väga agaralt osa võtma ei kipu, siis kirbuturule uudistama tulevad küll,» põhjendas ta. «Kuna nende korraldamine on viimasel ajal hakanud levima üle Eesti, mõtlesimegi pereringis, et miks mitte ka meie külas proovida. Teada-tuntud asi ju, et mis ühele vana, see teisele uus ning mis ühele tundub ülearune, see teisele jälle vajalik,» arvas Tinno.

Mõte tehti teoks septembris, mil esimene täiturg külamaja hoovis läbi viidi. Kohale tuli  kümmekond müüjat nii lähemalt kui kaugemalt. «Üks kaupmees tuli oma jänkusid pakkuma Vana-Otepäält, Põlvamaalt tuldi mett müüma,» rääkis kohalik naisaktivist.

Pakuti nii riideid kui jalanõusid, tarbeesemeid ja käsitööd. Valla ettevõtja Karl Mõts andis külaseltsile oma firma tooteid ja värvi ning müügitulu soovis panustada seltsi tegemisteks.

Reet Tinnole tegi rõõmu, et kirbuturust ei kujunenud kaltsumüük, vaid sortiment oli rikkalik ja igati sobilik.

Seltsimajas oli turu ajal avatud ka kohvik, kus rahval oli kohvitassi kõrval võimalus jalga puhata ja omavahel uudiseid vahetada. «Tore, et meie idee külarahva hulgas omaks võeti,» nentis Tinno. Üks inimene olevat juba huvi tundnud, et kas järgmine kord võiks ta raamatuid pakkuma tulla.

Pilkuse täituruturu korraldamine iga kuu kolmandal pühapäeval on külaseltsi eestvedajatel plaanis muuta traditsiooniks. «Ka ilm ei suuda meie ettevõtmist nurjata, kuna külmade tulekul saame kolida külamaja ruumidesse,» lisas Tinno. Järgmine kirbuturg toimubki juba sel pühapäeval.
 

Copy

Märksõnad

Tagasi üles