Algas kohus Valga maavanema üle

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Georg Trašanov
Georg Trašanov Foto: Arhiiv/Valgamaalane

Tartu maakohtu Põlva kohtumajas algas esmaspäeval, 13. aprillil kohtulik uurimine Georg Trašanovi (54), Kalle Muru (41), Aivo Pärna (41), Valter Keisi (47) ja ASi GoBus süüdistuses. Kohtu alla andmise määrusega oli kohtuistung GoBusi ärisaladuse kaitseks tervikuna kinniseks kuulutatud.

Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamme sõnul esitas Lõuna ringkonnaprokurör Marge Püss kohtuistungi alguses taotluse kuulutada istung avalikuks kuni tõendite uurimiseni ehk esimeseks istungipäevaks. Süüdistatavate kaitsjad prokuröri taotlust ei toetanud.

Kohus rahuldas Tamme kinnitusel prokuröri taotluse ja kuulutas kohtuistungi ärisaladuse kaitseks kinniseks osaliselt ehk tõendite uurimise ja kohtuvaidluse osas, jättes istungi ülejäänud osas avalikuks. Kohus viitas istungi osalise avalikuks kuulutamise seisukohta motiveerides ka põhiseadusest tulenevale kohtuistungite avalikkuse printsiibile.

Prokurör andis tänasel istungil ülevaate esitatud süüdistusest, milles ükski kohtualune ennast süüdi ei tunnistanud.

Samuti leidsid Trašanovi kaitsja vandeadvokaadi vanemabi Kalju Kutsar, Muru kaitsja vandeadvokaat Sirje Must, Pärna kaitsja vandeadvokaat Maria Mägi, GoBusi kaitsja vandeadvokaat Tarvo Lindma ning Keisi kaitsja vandeadvokaat Anne Tammer, et nende kaitsealustele esitatud süüdistused ei ole põhjendatud.

Endist Valga maavanemat Georg Trašanovit süüdistatakse ametiisikuna pistise ja altkäemaksu võtmises. Kalle Muru on kohtu all GoBusi juhatuse liikmena pistise ja altkäemaksu andmises. Aivo Pärna süüdistatakse GoBusi juhatuse esimehena pistise ja altkäemaksu andmisele kaasaaitamises ja laskemoona ebaseaduslikus käitlemises, Valter Keisi aga GoBusi juhatuse liikmena pistise ja altkäemaksu andmisele kaasaaitamises.

Juriidilist isikut GoBus süüdistatakse pistise ja altkäemaksu andmises.

Süüdistuse järgi võttis Trašanov 2006. aasta suvel ja septembris Valga maavanemana GoBusi juhatuse liikmelt Kalle Murult kahel korral vastu kokku 50 000 krooni altkäemaksu. Vastutasuna sõlminud ta Valga maavalitsuse nimel ebaseadusliku hankelepingu GoBusiga, eirates Valga maakonna bussiliinide veo riigihanke tulemusi ning sellega ka riigihangete seaduse nõudeid.

Kalle Muru sai altkäemaksuna üle antud raha süüdistuse kohaselt GoBusi juhatuse esimehe Aivo Pärna korraldusel GoBusi juhatuse liikmelt Valter Keisilt.

Lisaks võtnud Trašanov 2006. aasta märtsis ja detsembris ning 2007. aasta aprillis ja oktoobris Kalle Murult pistist kokku 120 000 kooni, mis Aivo Pärna korraldusel ja ühel korral ka Valter Keisi kaasabil võeti GoBusi rahalistest vahenditest.

Vastutasuks sõlmitud GoBusi omandusse kuuluvate OÜ Trakmani ning GoBusi ja Valga maavalitsuse vahel GoBusile soodsate tingimustega lepinguid või muudetud varem sõlmituid.

Kohtuistung jätkub homme kinnisena. Praeguse ajakava järgi on Krista Tamme sõnul 14.–24. aprilliks planeeritud tunnistajate ülekuulamised ja teiste tõendite uurimised. 25.–27. aprill on esialgse kava järgi planeeritud süüdistatavate ülekuulamiseks ning 11.–13. mai kohtuvaidluseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles