Mõrvaga seotud neiud said karmima karistuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kert Kesküla viimane koduklubi oli Puka Sokud Valgamaalt.
Kert Kesküla viimane koduklubi oli Puka Sokud Valgamaalt. Foto: Eesti korvpalliliit

Tallinna ringkonnakohus karmistas neljapäeval, 6. detsembril korvpalluri, viimati Valgamaa meeskonnas Puka Sokud pallinud Kert Kesküla mõrvamise süüasjas kahe neiu karistusi. Muus osas jättis kohus Harju maakohtus varem mõistetud karistuse muutmata.

Ringkonnakohus muutis Harju maakohtu otsust osas, mis puudutas mõrvaga seotud kahe neiu osaliselt tingimisi vanglakaristusi. Ringkonnakohus muutis nende vangistuses täies mahus reaalseks. Seega peab 16aastane Elina olema vangis viis ja 17aastane Jevgenia kolm aastat.

Harju maakohtu otsuse peale esitasid ringkonnakohtule apellatsioonkaebused süüdistatavate kaitsjad. Nad taotlesid oma kaitsealustele kergema karistuse mõistmist ning üks süüdistatava kaitsja taotles õigeksmõistmist. Kannatanu esindaja taotles kõikidele süüdistatavatele rangemate karistuste mõistmist.

Põhja ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Jüri Kasesalu maakohtu otsuse vaidlustamiseks põhjust ei näinud, kuigi kohus muutis mõnevõrra kuriteo kvalifikatsiooni.

«Kohus ei lugenud eriliseks julmuseks, et kasutatud oli kolme relva ja ohvril oli palju haavu. Kohus leidis, et erilise julmusega oleks olnud tegemist siis, kui tapjad oleksid niivõrd pajude vigastuste tekitamist ette plaaninud, aga selle kuriteo puhul oli vigastuste rohkus sündmustest tingitud, sest kannatanu osutas vastupanu. See on subjektiivse hinnangu küsimus ja mina selles küsimuses kohtule vastu ei vaidle,» on Kasesalu öelnud.

Harju maakohus saatis 10. mail Kesküla mõrvanud kaks noormeest pikaks ajaks vangi. Kohus mõistis 19aastase Nikolai Sokolovi ja 17aastase Edgari süüdi röövmõrvas, kuid õigeks aspektis, mis käsitles mõrva eriti julmal ja piinaval viisil. Sokolov sai kohtu otsusel 12- ja Nikulin kaheksa-aastase vangistuse.

9. aprillil alanud protsessil tunnistas Edgar end röövmõrvas süüdi, Nikolai Sokolov tunnistas end aga süüdi osaliselt. Nimelt võttis ta omaks ohvri noaga löömise ja soovi teda röövida, kuid mõrvasoovi eitas. Röövimisele ja mõrvale kaasaaitamises süüdistatavad 16- ja 17-aastane neiu eitasid süüd. Kõik neli süüdistatavat olid varem kriminaalkorras karistamata.

1975. aastal sündinud Kert Kesküla noahaavade ja löömisjälgedega surnukeha leidis politsei mullu 28. septembri õhtul Tallinnas Lasnamäel asuvast metsatukast. Politsei pidas Nikolai Sokolovi ja tollal 16aastase Edgari kuriteos kahtlustatavana kinni neli päeva hiljem, 2. oktoobril. Kohus võttis nad vahi alla.

Eesti noortekoondisesse kuulunud Kesküla mängis karjääri jooksul mitmes meeskonnas, ta parimad hooajad möödusid Tallinna Baltikas 1991–1998, kus klubi parimaks saavutuseks jäi Eesti meistrivõistluste hõbemedal.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles