Leiutis pälvis tunnustuse

Eveliis Vaaks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sten Raide
Sten Raide Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Uudse jalgrattahoidiku loonud Valga gümnaasiumi noormees Sten Raide võitis riiklikul õpilasleiutajate konkursil vanemas rühmas kolmanda koha.

«Tegelen rattaspordiga. Kord, kui tahtsin poest läbi minna, avastasin, et olen rattaluku maha jätnud. Mõtlesin, et miks ei võiks olla rattahoidikud, kus oleks lukk juba integreeritud,» kommenteeris 11. klassis õppiv Raide.

Auhind tulnud talle üllatusena. «Alguses ei uskunudki, et idee tunnustuse pälvib, aga kui küsiti konto numbrit, sain aru, et midagi toimub,» rääkis noormees. Enda sõnutsi pole ta inimene, kel pidevalt mingid ideed meeles mõlguksid, aeg-ajalt need siiski pähe turgatavad.

Hea juhendatav

Noormehe juhendaja, Valga gümnaasiumi majandusõpetaja Eva Tšepurko sõnul saaks ratast lukku panna nutitelefoni abil. «Pildistades nutitelefoniga QR-koodi hoidikul, läheks ratas lukku ja sama telefoniga koodi hiljem uuesti pildistades avaneks see taas,» rääkis Tšepurko. Juhendaja arvates vääriks idee ka reaalset teostust.

Tšepurko sõnutsi oli Raidet väga kerge juhendada. «Oli lihtsalt vaja innustada, et idee on huvitav ja teostamist väärt. Kui ta kunagi seda realiseerituna näeb, võib Sten enda üle väga uhke olla,» rääkis õpetaja. «Usun, et see on vaid tema ja ta heade ideede algus.»

Originaalsus loeb

Õpilasleiutajate konkursi koordinaatori Margit Lehise sõnul laekus tänavu vähem töid kui mullu, kuid tase oli kõrgem. «Hindasime kõigi kolme vanuseastme puhul, et leiutis oleks uudne ja lahendaks ka probleemi,» rääkis Lehis. Oluline oli ka, et lahendus ei oleks keerulisem kui probleem ise ja leiutis oleks elluviidav.

Sten Raide sai 10.–12. klasside osas saavutatud kolmanda koha eest 500 eurot preemiat. Lisaks sai noormees USA suursaatkonna eripreemia. Valgamaalt osales tänavusel konkursil 18 õpilast.
 

Copy

Märksõnad

Tagasi üles