Rahvaloendus näitas pruudipõuda

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees/Scanpix

Enamikus Eesti omavalitsusüksustes on 20–34aastasi mehi rohkem kui sama vanuserühma naisi, selgub 2011. aasta rahva ja eluruumide loenduse andmetest. Paljusid piirkondi ähvardab tulevikus olukord, kus tüüpiliseks perekonnaks saab vanurist ema ja tema vanapoisist poeg, kirjutab statistikaameti blogis ameti peaanalüütik Mihkel Servinski.

Vanuserühm 20–34 aastat on välja toodud seepärast, et enamik lapsi sünnib just selles vanuses naistel.

Valgamaal on saja selles vanusegrupis mehi saja naise kohta kõige enam Taheva vallas, kus meeste osakaal on üle kahe korra suurem – 214, 3 meest saja naise kohta. Järgnevad Õru vald, kus näitaja on 156,7 ja Tõlliste vald (151,2).

Selles vanusegrupis on sugupoolte vaheline tasakaal Valgamaal kõige enam paigas Karula vallas, kus saja naise kohta tuleb 103,6 meest. Järgnevad Valga linn (107,8) ja Puka vald (110,2).

Kõikidest omavalitsusüksustest üle Eesti eristub selgelt Peipsi järves samanimelisel saarel asuv Piirissaare vald, kus see vanusegrupp puudub sootuks.

Kasvava rahvastikuga piirkondades on 20–34aastaste meeste ja naiste arv suhteliselt tasakaalus. Vastupidine seos nii selge pole — Ida-Virumaal on piirkond, kus 20–34-aastaste soovanuskoosseis on suhteliselt tasakaalus, aga rahvastik siiski väheneb.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles