Valgamaal valitseb erakordselt suur tuleoht

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi tuleohutuskaart.
Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi tuleohutuskaart. Foto: EMHI

Ligi nädala kestnud kuivad, tuulised ja soojad ilmad on kaasa toonud ulatusliku põlengutelaine, mis on Lõuna-Eesti päästjatele palju vaeva valmistanud ning väärtuslikku päästeressurssi kulutanud.

«Valgamaal on väljasõite kulupõlengutele kogunenud juba ligi 40. Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi (EMHI) andmetel püsivad lähipäevadel kuivad ilmad ning tuleoht on äärmiselt suur,» ütles Marek Kiik Lõuna-Eesti päästekeskuse avalike suhete büroost.

«Väiksemgi hooletus lahtise tule kasutamisel põhjustab sageli ulatuslikke kulupõlenguid, mida on tugeva tuule puhul keeruline pidurdada,» rõhutas Kiik.

Nii-öelda paberkuiva kulu süütamiseks piisab tema sõnul väikesest sädemest, rääkimata hooletult visatud tikust või suitsukonist. Sageli saavad kulupõlengud alguse tuleohutusnõudeid eiravalt süüdatud lõkkest.

Reeglite rikkujaid karistavad menetlusinspektorid raskendatud asjaolude puhul trahviga isegi kuni 18 000 krooni. Kulu- või metsapõlengu tekitaja peab lisaks trahvile tasumisele hüvitama ka keskkonnakahju.

EMHI andmeil on Valgamaal hetkel tuleohtlikkuse klass võimalikest kõrgeim - viies. See tähendab, et kohalikud omavalitsused võivad keelata igasuguse metsa kasutamise ja võõras metsas viibimise.

Kiik märkis, et läheneva 1. mai eel, mil paljud inimesed tõttavad maituld tegema, on väga oluline üle korrata ohutu lõkke põletamise reeglid:

* lõket tohib teha vaid oma maavalduse piires, juhul, kui on tagatud ohutud vahemaad ehitistest ning metsast, hoonetest vähemalt 15 meetri kaugusel ja metsast 30 meetrit kaugusel;

* mitte mingil juhul ei tohi põlevat lõket järelvalveta jätta, lõkke tegijal peavad käeulatuses olema esmased kustutusvahendid: paar ämbrit veega, kustutusluud, pulberkustuti;

* lõket saab ohutult teha ainult tuulevaikse ilmaga, arvestades tuule kiirust ja suunda;

* lõket tohib teha selleks kohandatud mittepõleval alusel või kuivanud taimestikust puhastatud mineraalpinnasel, et tuli ei leviks mööda rohtu edasi;

* enne lõkke süütamist tuleb veenduda, et tekkiv suits ei segaks liiklust ega kaaskodanikke - võib juhtuda, et häiritud kaaskodanikud peavad lõket ohtlikuks ning teavitavad sellest häirekeskust ning päästekorraldaja saadab asjatult välja päästeautod;

* lõkke tegemisest ei pea teavitama häirekeskust telefonil 112;

* häirekeskusesse või päästeala infotelefonile 1524 helistamine või päästeasutuse teavitamine ei anna õigust lõkke tegemisel tuleohutusnõudeid eirata;

* lõkkes ei tohi põletada olmeprahti;

* lõkkease tuleb pärast tule tegemist veega üle valada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles