Inspektsioon manitseb taimede üle piiri toojaid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õitsev õunapuu.
Õitsev õunapuu. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Et vältida ohtlike kahjustajate levikut, manitseb taimetoodangu inspektsioon teistest riikidest istikute ja paljundusmaterjali toojaid ettevaatusele.


Inspektsioon meenutab, et 2005. aastal avastati Leedus ja kaks aastast hiljem Lätis viljapuu bakterpõletik, mille levimist Eestisse tuleb vältida. Põletikust kahjustatud taimede lehed, õied ja viljad muutuvad mustaks ning iseloomulik on lima eritumine haigestunud taimeosadest, eriti niiske ilmaga, samuti haigestunud võrsetipu paindumine allapoole.

Seni põletikku Eestis tuvastatud ei ole. See võimaldas tunnistada Eesti alates 2005. aastast kaitstavaks piirkonnaks viljapuu bakterpõletiku suhtes.

«Selline staatus tähendab ühelt poolt rangemate nõuete järgimise kohustust neile, kellel on soov kaitstavasse piirkonda paljundusmaterjali ja istikuid turustada, andes samas aga ka õiguse turustada taimi teistesse ühenduse kaitstud piirkondadesse,» märgib inspektsioon.

Taimed peavad olema varustatud taimepassiga, millel tähis ZP-b2. Nõuded kehtivad õuna-, pirni-, viir- ja tuhkpuu, ebaküdoonia, pihlaka, toompihlaka, astelpihlaka, küdoonia, tuliastla, Davidi fotiinia ja villpöörise paljundus- ja istutusmaterjali suhtes.

Nõutud tähisega taimepassita on nimetatud taimeliikide paljundus- ja istutusmaterjali teistest liikmesriikidest Eestisse toimetamine ja siin turustamine keelatud.

Tuvastatud kahjustajast saastunud ja nende läheduses asuvad või kasvavad viljapuu bakterpõletiku peremeestaimed kuuluvad hävitamisele.

Inspektsioon rõhutab, et oluline on ka kõigi teiste Eestisse toimetatavate ja siin turustatavate taimede puhul veenduda, et seaduses ette nähtud nõudeid on järgitud. Üksnes nõudliku ostja ja vastutustundlike ettevõtjate koostöös on võimalik vähendada Eestis seni veel mitteesinevate kahjustajate sissetoomise ohtu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles