Nädala teema: Eestlased on tegija rahvas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anneli Ohvril
Anneli Ohvril Foto: Erakogu/Valgamaalane

Mõttetalgud «Teeme ära! Minu Eesti» tekitasid Eesti ühiskonnas elavat vastukaja. Kuidas korraldajad talgutega rahule jäid ja mis välja pakutud ideedest edasi saab, räägib ettevõtmise kommunikatsioonitoimkonna juht Anneli Ohvril.

Miks korraldati mõttetalgud just 1. mail, kui paljudel oli seoses kevadtöödega väljas palju tegemisi?

«Mõttetalgute idee sündis detsembris ning loogiline ettevalmistusaeg oli vähemasti 4 kuud. Nii oli 1. mai kõige lähem aeg, mil üritust teha. Kindlasti oleks pimedam aeg olnud tubasteks tegevusteks sobivam. Kuid hea meel oli tõdeda, et paljud mõttetalgulised ühinesid usus, et pika nädalavahetuse jooksul jõuab mõlemat teha: nii koristada kui mõelda.»

Mida oleks tulnud teie hinnangul talgute korraldamisel teisiti teha?

«Meil ei olnud ees head eeskuju, mille järgi toimetada. Kõik sai välja mõeldud ettevalmistuse käigus ning formaati timmiti kuni 1. maini välja. Talgud on ses mõttes unikaalne ettevõtmine. Kindlasti oleks saanud asju tagantjärele vaadates teisiti teha, kuid perfektseid asju on maailmas vähe ja liigne perfektsus lõpuks ka peletab. Me ise oleme rahul.»

Millise kogemuse teile mõttetalgute korraldamine andis?

«Veendumuse, et ilmvõimatuid asju maailmas pole. Et eestlased on tegija rahvas, kellega annab mägesid liigutada. Samuti selle, et iga asi vajab küpsemist ja küpsetamist ning oluline on eesmärgiks seada olulisi asju.

Näiteks leidsime ettevalmistuse käigus, et mõttetalgutel osalevate inimeste võimalikult suur arv polegi oluline. Olulisem oli, et õiged inimesed kohale tulid ning et nad oma tegudega inspireeriks teisi. On inimesi, kes genereerivad ideid ja on neid, kes suudavad need teostada. Iga inimene saab lõpuks panustada just siis, kui on tema jaoks õige aeg.»

Mida tehakse kogutud ideedega edasi? Millised on järgmised reaalsed sammud?


«Kõik vestlusringide kokkuvõtted jõuavad mõttetalgute ideepanka www.minueesti.ee lehel, kus ka teistel on võimalik ideid vaadata, kommenteerida ja pakkuda oma abi nende teostamiseks. Eestvedajatel on võimalus otsida sarnaselt mõelnud vestlusringide eestvedajaid ja teha koostööd, see protsess on juba käivitunud.

Samuti oleme kaasanud sadakond asjatundjat, kes omakorda annavad eestvedajatele nõu, kuidas ettepanekutega edasi minna.

Organiseerime ka töötubasid enimmõeldud teemadel, et taas kokku viia eestvedajaid, kes kohalikul tasandil ideega edasi minna ei saa. Kaasame ja vahendame vajadusel ettevõtteid, kes saaksid panustada ideede elluviimisesse.»

Tooge palun mõned näited Valgamaalt laekunud ideedest, mis aitaksid siinsete inimeste elu paremaks muuta.


«Soovitan uurida ideepangast Valgamaalt laekunud ideid – seal oli häid mõtteid ja tegusid nii kohalikul tasandil kui ka selliseid, mida võiks rakendada üle Eesti. Jõudu nende elluviimisel!»

Millal on valmis lõplik kokkuvõte talgutest?


«Vestlusringide tulemused jõuavad ideepanka selle nädala jooksul. Ideede teostamine on juba eestvedajate käes. Mõttetalgute tulem on kindlasti oluliselt laiem kindlast arvust tehtud projektidest. Talgud olid paljude protsesside algus, seega on tegelikku kokkuvõtet tulemustest keeruline teha. Omalt poolt saame kokkuvõtte teha vaid mõttetalgute numbrilisest poolest, mis antud juhul polegi oluline.»

Kas mõttetalgutele kulutatud üle miljoni krooni läks õigesse kohta?

«Ma olen veendunud, et iga kroon, mis läheb kodanikuühiskonna ülesehitusse, on hästi kulutatud. Mõttetalgutele kulutatud kroonid läksid keskkonna loomisesse, et inimesed saaksid omavahel suhelda, omavahel koostööd teha ja ise probleeme lahendada. Me ilmselt ise veel ei tajugi mõttetalgutega käivitatud positiivsete protsesside kogu ulatust.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles